Саудитска Арабия спря работа по проекта за $200 милиарда, който щеше да създаде най-големият в света соларен парк, пише The Wall Street Journal, цитирайки официален Рияд. Държавата бе подписала споразумение с японската SoftBank Group. Огромният проект трябваше да превърне най-важният производител на петрол в света в гигант в производството на енергия от слънцето, като в крайна сметка трябваше да генерира около 200 гигавата енергия - три пъти повече, отколкото страната се нуждае на дневна база.

Планът бе обявен в края на март т.г. от главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон и принц Мохамед бин Салман в Ню Йорк и трябваше да бъде продължение на партньорството им. Рияд и SoftBank имат и взаимен фонд на стойност $100 милиарда за инвестиции в технологични компании.

Най-големият соларен парк в света ще бъде в Саудитска Арабия

Най-големият соларен парк в света ще бъде в Саудитска Арабия

Богатата на петрол държава продължава да залага на алтернативни източници

Сега от саудитското правителство казват, че никой не работи активно по соларния проект. Очаква се властите в Рияд да представят нова стратегия за увеличаване употребата на възобновяема енергия по-късно през октомври.

Соларният парк се превръща в поредния голям проект, който Саудитска Арабия обявява, а след нови консултации спира. През 2016 г. Рияд съобщи, че ще набере до $100 милиарда, качвайки на борсата дял от Aramco, но по-късно се отказа.

Соларният парк щеше да излезе доста скъпо, като само първата фаза се нуждаеше од $1 милиарда. Не е ясно дали фондът вече е инвестирал част от средствата. Според източник на изданието Саудитска Арабия все още дори не е взела ключови решения по проекта, като например къде ще се намира и дали ще получава държавни субсидии.

Благодарение на огромните си пустинни местности и големият брой слънчеви дни Саудитска Арабия отдавна търси начин да се превърне в голям играч при соларната енергия. Засега плановете ѝ обаче винаги се изправяха срещу проблеми като твърде висока цена и други логистични трудности.

Преди споразумението със SoftBank енергийното министерство на държавата обмисляше по-умерена програма за соларни и вятърни източници с целта да произвежда 9,5 гигавата до 2023 г., или около 10% от общия капацитет на кралството.

Към момента Саудитска Арабия не произвежда почти никакво електричество от слънцето, а използва петрол, дизел и газ.