Румънският железопътен оператор CFR заяви, че предстои модернизиране на два участъка, част от коридора Рейн - Дунав, пише Seenews. Договорът вече е подписан и е на стойност 618 млн. евро. Работите по рехабилитацията ще се извършват от консорциум с участието на Alstom със седалище във Франция, гръцките Aktor и румънските компании Arcada и Euroconstruct.

Участъците, които ще бъдат ремонтирани са Брашов-Апата и Каца-Сигишоара, работата ще се извършва по мостове, подлези и тунели.

Ще се извърши и основен ремонт на няколко железопътни гари, включително и по сигнални системи, оптични влакна и електрически инсталации, съобщи CFR. Във финансирането ще се включи и държавния бюджет на Румъния. Прогнозираният срок за ремонтните дейности на заданието е 108 месеца.

Модернизират румънските железници с 638 милиона евро

Модернизират румънските железници с 638 милиона евро

Пътническите влакове в северната ни съседка ще се движат с до 160 км/ч

Двата участъка са с обща дължина 86 км. и са част от коридора Рейн - Дунав на трансевропейската транспортна мрежа. Проектът цели да подобри железопътната инфраструктура в двата участъка, за да се осигури максимална скорост на пътуване от 160 км.ч. на пътнически влакове, казват от железопътния оператор.

Очаква се проектът да продължи четири години, заяви водещата компания в консорциума Alstom. Мултинационалната компанията, базирана във Франция, оперираща в световен мащаб, е активна в областта на пътническия транспорт, сигнализацията.

Aktor е една от най-големите строителни компании в Гърция, член на Ellaktor Group. Arcada, основана през 1994 г., е румънска строителна компания, занимаваща се с строителство, а Euroconstruct Trading '98 е румънска компания, специализирана в строителни работи.