Кралство Саудитска Арабия ще отдели $80 милиарда за инвестиционен фонд, свързан с водещия мегапроект на престолонаследника, който се казва Neom, с планове да инвестира в редица компании, които се съгласят да работят там, съобщава Bloomberg. Това е един от най-големите и сложни строителни проекти в света. Той е за изграждането на град на бъдещето, като инвестицията за него надхвърля $300 милиарда.

Инвестиционният фонд Neom пък може да се разшири до $106 милиарда.

МВФ: икономическият растеж на Саудитска Арабия ще се удвои

МВФ: икономическият растеж на Саудитска Арабия ще се удвои

Заради високите цени на петрола

Първата фаза на проекта, която продължава до 2030 година, ще струва около $300 милиарда, като около половината от тях ще бъдат покрити от суверенния фонд на кралството, заяви принц Мохамед бин Салман пред журналисти.

Длъжностни лица ще се стремят да съберат още $150 милиарда от други суверенни фондове в региона, от частни инвеститори в Саудитска Арабия и в чужбина, както и от първоначално публично предлагане на самия Neom на саудитския фондов пазар.

"Имаме големи цели да издигнем Саудитска Арабия сред първите три най-големи фондови пазари на планетата", заяви принц Мохамед, цитиран от световните агенции.

Той допълни, че Neom ще добави над $250 милиарда към пазара на кралството.

Обявен през 2017 година, Neom е планът на принц Мохамед да превърне една пустиня с размерите на Белгия във високотехнологичен регион. Той го обяви за тестово поле за нови технологии, които биха могли да революционизират градския живот, както и като начин за привличане на чуждестранни инвестиции и диверсификация на зависимата от петрола икономика на Саудитска Арабия.

Принцът има план за сгради близнаци, които да се простират на повече от 100 километра и да приютят цял град с 9 милиона души население. Идеята е Саудитска Арабия да увеличи населението си от около 34 милиона души до 60 милиона до 2030 година. Половината от тях ще бъдат чужденци.

Тайланд строи интелигентен град за $37 милиарда близо до Банкок

Тайланд строи интелигентен град за $37 милиарда близо до Банкок

Проектът ще включва пет бизнес центъра