Само от началото на тази година глобалната цена на основната съставка в шоколада - какаото, е скочила с 57%. За период от една година тя се е удвоила. Въпросът сега е намалява ли и ще намалее ли и търсенето, съобщава CNBC.

Интересно за мнозина, но към момента намаляване на търсенето няма, въпреки, че анализаторите са на мнение, че цените на основната съставка на шоколада може да достигнат нов рекорд.

Снимка 653388

Източник: iStock

Притесненията в момента са относно доставките на какао от Африка, където се намира около 3/4 от световното производство. Именно те повлияха върху повишението на цените през последните месеци.

Цените на какаото са двойни. Фючърсните договори са на най-високите си нива от 65 години насам

Цените на какаото са двойни. Фючърсните договори са на най-високите си нива от 65 години насам

Последният рекорд е отбелязан през 1977 година

На стоковата борса в Ню Йорк цената на какото достигна 6 549 долара за метричен тон. От началото на годината тя се е покачила с 57%, а в сравнение с 2023 година по това се е удвоила.

Глобалното търсене на шоколад засега не спада

"Обикновено когато има някаква селскостопанска стока, чиято цена расте, се очаква търсенето да пада, но това не се случва при какаото", коментира Пол Джаулс - стоков анализатор в Rabbank.

Според експерта, една от причините какаото да стои добре по отношение на търсенето на пазара е фактът, че продуктът е компулсивна покупка за потребителите. Затова и при него няма тази динамика на търсенето като при други продукти.

И все пак известно намаляване в търсенето на како се очаква през втората половина на 2024 година. Американският производител на шоколад Hershey вече предупреждава за удар върху печалбите заради високите цени на какаото. Други компании също алармират.

С колко още ще растат цените?

Анализаторите предполагат, че с времето цените на какаото могат да стигнат до такива нива, че да видим значително намаляване на търсенето. С колко още ще поскъпнат все още не е ясно, но вероятно ще продължат да чупят рекорди.

Най-голямото безпокойство на пазара остава предлагането на какао в Западна Африка. Това е така, защото Кот д'Иворар представлява около 44% от световното предлагане на шоколад. Гана държи 14%.

Цената на какаото е най-високата от близо 50 години

Цената на един от най-употребяваните хранителни продукти е най-високата от близо 50 години

Ще продължи ли тя да нараства, според експерти