Любителите на шоколада трябва да бъдат нащрек: цената на какаото достигна рекордно високо ниво, което означава, че любимото на милиони сладко лакомство може да повиши цената си.

Цените на какаото се удвоиха през последната година, като често един фючърсен договор достигна 5 600 долара за метричен тон Bloomberg. Това е най-високата цена, която договорът е достигнал от 65 години насам според данни на Bloomberg.

Последният рекорд е отбелязан през 1977 г., когато договорите достигат 5 379 долара за тон какао, пише Business Insider.

Това се дължи на кризата с екстремните метеорологични явления, които засегнаха много култури в Западна Африка, които осигуряват по-голямата част от реколтата на какаови зърна в света. След обилни порои разпространението на болестта по културите, която засегна предлагането, необичайно горещото време заплашва допълнително да спре производството.

Цената на какаото е най-високата от близо 50 години

Цената на един от най-употребяваните хранителни продукти е най-високата от близо 50 години

Ще продължи ли тя да нараства, според експерти

По-рано тази седмица президентът на Европейската какаова асоциация Пол Дейвис коментира, че не изключва цените да скочат до 6000 долара за тон.

Той цитира като причини - "много скъпи торове, трудни условия за фермерите, трудни условия за потребителите."

Това ще навреди на производители на шоколад като Hershey, който заяви в отчета си за печалбите, че се очаква "историческите цени на какаото" да спрат растежа на печалбите през 2024 г.

Неприятна новина е, че този недостиг не може да бъде бързо превъзмогнат. Докато някои производители са разширили производството си на фона на недостига, новите засадени дървета отнемат няколко години, за да дадат плод.

Междувременно културите по света са засегнати от все по-екстремни климатични явления. Миналата година повредените реколти също повишиха цената на захарта, портокаловия сок и зехтина до рекорди.