Борсовите цени на какаото в началото на седмицата надхвърлиха 4000 долара за метричен тон, което се случва за първи път от 1977 г. насам, по данни на ICE Futures. Какаото е един от най-употребяваните хранителни продукти в света, а неговите цени "теглят" нагоре и тези на шоколада и шоколадовите изделия и разбира се, напитките с какао.

В тази връзка експертът по фондови пазари от инвестиционната компания "БКС Светът на инвестициите" Валерий Емелянов коментира пред РИА Новости, че цената на какаото може да достигне дори 5000 долара в рамките на текущата инфлационна преоценка.

Основание за такава прогноза дава и фактът, че цената на какаото при фючърсите за декември в началото на седмицата достигна 4051 долара за тон, докато при затваряне на търговията в петък миналата седмица тя беше 3991 долара за тон. При това, борсовата цена на какаото на зърна от началото на годината досега се е увеличила с около 60%.

"За последните 15 години (от последната голяма криза) какаото се търгува средно на около 3500 долара за тон. През това време в Съединените щати, които консумират "лъвския дял" от какаото в света, инфлацията се е увеличила с повече от 40%. А при днешните цени тези 3500 долара за тон, би трябвало да са стигнали 5000 долара за тон. Така че дори и без други (негативни) фактори като недобрата реколта и климатични колебания, какаото щеше клони към това ценово ниво", смята Емелянов.

Той разказва, че в историята назад вече е имало случаи на недостиг на какаови зърна в световен мащаб. Например, през 1977 г. суровината за шоколада временно е поскъпнала до почти 5400 долара за тон - а като се вземе предвид натрупаната инфлация оттогава, това би означавало какаото сега за струва около 27 хиляди долара за тон.

"Тоест, в най-лошия сценарий скоро можем да видим неколкократно увеличение на цената на какаото. Това, което се случва сега с цените, всъщност е просто текуща преоценка. От дълго време не е имало истинска криза на световния пазара на какао", обобщава анализаторът.

Впрочем, още през лятото започна сравнително голямо покачване на цените на каковите зърна. В началото на август стана ясно, че цeнитe нa ĸaĸaoвитe зъpнa са cĸoчили дo нaй-виcoĸoтo cи нивo oт пoвeчe oт дeceтилeтиe, съобщи тогава Вlооmbеrg, пoзoвaвaйĸи ce нa дaнни oт мeждyнapoдни cтoĸoви бopcи.Т

В края на юли цeнaтa нa фючъpcитe зa ĸaĸao нa бopcaтa в Hю Йopĸ нaдxвъpли 3500 дoлapa зa тoн, ĸaтo зa пocлeдeн път тoвa цeнoвo нивo ce нaблюдaвa в нaчaлoтo нa 2011 гoдинa. Ocнoвнaтa пpичинa зa пocĸъпвaнeтo беше обяснена от експерти тогава с нaмaлявaнeтo нa пpoизвoдcтвoтo в Зaпaднa Aфpиĸa, ĸъдeтo ce oтглeждaт и дoбивaт двe тpeти oт ĸaĸaoвитe зъpнa в cвeтa.

Какаото в света поскъпва драстично - и "тегли" нагоре цените на шоколада

Какаото в света поскъпва драстично - и "тегли" нагоре цените на шоколада

Какви са причините и какво коментира финансовият директор на Lindt