София се оказва по-добро място за живот от Пекин, Тел Авив и Дубай. Това показва последната класация на Intelligence Unit на The Economist (EIU) за най-добрите градове за живот за 2018 година.

Според нея от общо 200 дестинации по света българската столица се нарежда на 74-то, което я поставя непосредствено след Санкт Петербург, Сан Хосе, Тиендзин, Москва и Варшава. В същото време след София остават още градове като Букурещ, Киев и Белград.

В списъка градовете са подредени според няколко различни индикатора - стабилност, здравеопазване, култура и среда, образование и инфраструктура. Българската столица се класира най-добре по отношение на образованието и културата. От друга страна тя се представя най-зле в областта на стабилността и здравеопазването.

Доходите в София стигат за повече, отколкото тези в Москва, Пекин и Истанбул

Доходите в София стигат за повече, отколкото тези в Москва, Пекин и Истанбул

Българската столица изпреварва по покупателна способност Букурещ, Будапеща и Братислава

Последното издание на класацията на EIU показва, че най-доброто място за живот за 2018 година е Виена. В топ 10 шест от градовете се намират в Австралия и Канада. На втора позиция след Виена е Мелбърн, следван от Осака и Калгари.

Сред 10-те най-добре представили се са още Сидни, Ванкувър, Торонто, Токио, Копенхаген и Аделайде.

Големите финансови центрове, като Лондон и Ню Йорк от своя страна се нареждат далеч по-надолу - съответно на 48-мо и на 57-мо място. От градовете в Централна и Източна Европа най-наред се класира Будапеща, следвана от Прага.

От друга страна най-лошите места за живеене са Дамаск в Сирия, Дака в Бангладеш, Лагос в Нигерия и Карачи в Пакистан.

Колко струва да прекараш един месец в най-скъпите градове в света и колко - в София

Колко струва да прекараш един месец в най-скъпите градове в света и колко - в София

Най-малко пари са необходими за преместване в Кайро, показват изчисления