В Гърция предупреждават туристите да не се поддават на рекламите за ниски цени на бензина, защото се продава разредено гориво, информира кореспондентът на Българското национално радио Катя Пеева.

Масово се проверява качеството на горивата, предлагани от бензиностанциите, съобщават от Министерството на развитието, като има и затворените обекти заради нарушения. Най-засилени са проверките по бензиностанциите на островите, където измамите на клиенти са най-чести.

Държавен вестник публикува решението за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

Стана ясно от кога ще зареждаме с отстъпка от 25 стотинки за литър в бензиностанциите

Не всички бензиностанции обаче ще начисляват намалението

Средната цена на бензина в Гърция е 2,40 евро. Когато горивото се предлага доста под тази цена, клиентът трябва да поеме риска, че има голяма вероятност то да е разредено, предупреждават експерти.

Асоциацията за защита на потребителите съобщава за постъпили оплаквания от клиенти, сред които и чужденци, че след зареждане с по-евтино гориво имат технически проблеми с автомобилите.

Цените на горивата в Гърция поддържат възходяща тенденция и не се очаква в следващия месец да се понижат. 

В края на април стана ясно, че Гърция ще подпомага домакинствата при зареждане на автомобилите с гориво.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се прилага от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на проекта

Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни професии, които са данъчно пребиваващи в Гърция с деклариран семеен доход за данъчна 2020 г. до 30 000 евро ще могат да поискат финансова помощ за покриване на разходите за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 г.

По-конкретно 50 евро на месец ще получат собствениците на превозни средства, различни от мотоциклети-мотопеди, с основно местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 40 евро месечно ще получат действителните собственици на превозни средства, различни от мотопеди, с основно местожителство в останалата част на Гърция.

И Хърватия замрази цените на горивата

И Хърватия замрази цените на горивата

Решението на властите засяга 94% от бензиностанциите в страната

По 35 евро на месец ще получат собствениците на мотоциклети - мотопеди, с местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на региона Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 30 евро ще получат собствениците на мотопеди с основно местожителство в останалата част на Гърция.

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

Тя ще важи за "по-евтините" бензин и дизел

За бенефициентите, които изберат да използват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата подкрепа се увеличава с 5 евро.