От 2024 г. пътуването до Европа вече няма да е безплатно. Програмата за премахване на визите ETIAS ще позволява влизане на чуждестранни посетители в страните от ЕС на цена от 7,70 долара, съобщава CNN.

Системата е създадена по модела на програмата за безвизово пътуване ESTA, която беше въведена през 2009 г. от САЩ. ETIAS ще се присъедини към безбройните такси за настаняване и туристически такси, които вече се начисляват в цяла Европа.

Жителите на около 60 държави извън ЕС, които понастоящем не се нуждаят от виза - като САЩ, Великобритания, Япония, Сингапур и ОАЕ, вече ще трябва да си плащат.

Гражданите на Европейския съюз са освободени от такси, независимо от тяхната националност

Приключенският туризъм у нас привлече двойно повече чуждестранни туристи

При този вид туризъм у нас чуждестранните туристи се удвоиха

Какви са предпочитанията на посетителите

От друга страна, лицата, които в момента трябва да имат виза за влизане в ЕС, ще продължат да се нуждаят от документа.

Пътуващите трябва да поискат разрешение за влизане в ЕС преди пътуването си чрез проста онлайн процедура. То ще струва 7 евро и ще покрива многократни влизания в продължение на три години или до изтичане на срока на валидност на паспорта - което от двете събития настъпи по-рано. Това е по-евтино от ESTA, която струва 21 долара за две години.

Заявленията трябва да се обработват за "минути", като по-голямата част от тях ще бъдат обработени за 96 часа, прогнозира ЕС.

Снимка 628312

Източник: iStock

Венецианският пример

Сега таксата е предвидена за 2024 г. и започва от 3 евро в спокоен ден до 10 евро в пиковите часове. Тази такса обаче е само за еднодневни туристи, за които се смята, че съставляват 90 % от посетителите, допринасят малко за местната икономика, но създават много проблеми в града.

Ако сте отседнали за една нощ, вече сте платили градския данък за нощувка и сте освободени от него.

Туристическите кораби

Круизите са известни с това, че вредят на околната среда, както и на градовете, които са заляти от тълпи туристи дните на пристанището. Те обаче харчат по-малко пари в дестинацията, тъй като вече са обслужени на борда.

Някои градове реагираха, като въведоха данъци върху пристигането на круизите. Ако корабът ви акостира в Барселона за 12 или повече часа, ще платите 4,75 евро (3 евро регионална такса и 1,75 евро градска такса).

Посетителите на Амстердам например, пристигащи с круиз, плащат 8 евро. Това важи само за кораби, които акостират за един ден. Ако круизът ви започва или завършва в Амстердам или ако нощувате в града, сте освободени от такса.

Само в Европа ли е така?

В много американски щати се начисляват "данъци за настаняване". Освен това много американски хотели добавят и "курортна такса", която дори не отива в общината.

Данъците са стандартни и в Карибския басейн, където обикновено се добавят към хотелските такси. Има входна такса за туристите, пристигащи в Нова Зеландия и такса за напускане за почиващите, заминаващи от Япония.

Посещението на историческия център на Венеция скоро ще стане платено

Посещението на историческия център на Венеция скоро ще стане платено

Целта е да се "обезкуражи" еднодневният туризъм, коментира заместник-кметът на града