Броят на чуждестранните туристи, които пристигат у нас за приключенски туризъм през това лято в сравнение с миналата година се е удвоил. Сезонът се очертава като наистина много добър, коментира за БНР Любомир Попйорданов, председател на сдружение "Планини и хора".

Той уточнява, че предпочитаните занимания за "приключенските" туристи пристигащи у нас, са: планински преходи, скално катерене, конна езда, велотуризъм, детски приключенски лагери, ваканции в къщи за гости (на село).

Предимства на страната ни при този вид туризъм, а и не само, са богатството от природни дадености на много малка територия, които се оценяват високо от германските, френските, испанските и англоговорящите туристи, посочва Любомир Попйорданов. Друго предимство на този вид туризъм в България е, че посещаваните места не са претоварени от туристически поток.

По думите на Попйорданов, за този вид туристи са интересни места със запазена природа и традиции, добра кухня, които не изискват масивни хотели и хотелско обслужване. Престоят е между 8 и 10 дни, но има и не малко двуседмични гостувания у нас.

При приключенският туризъм цената на престоя при групите е между 100 и 150 евро на ден на човек, докато при индивидуалните туристи тази сума е далеч по-голяма.

"Да се надяваме, че оттук нататък държавата все пак ще разбере действителния потенциал на този вид туризъм за развитие на регионите и за хората в тези региони, значението на приключенския туризъм за "съживяването" на забравените места в България", коментира още председателят на сдружение "Планини и хора".

Индонезия се оплака от "прекомерен" туризъм

Една от най-големите страни в света, заемаща 17 000 острова, се оплака от "прекомерен" туризъм

Наскоро страната премахна безвизовия режим за туристи от 159 държави, вкл. България