След Втората световна война усилено се обсъжда идеята за създаването на обща европейска армия, но през 50-те години тя се проваля. На фона на анексирането на Крим от Русия, на охлаждането на отношенията на Европа със САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент и на "Брекзит", тази алтернатива заживя нов живот.

За това говори и решението на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПЕСКО), в което членува и България, Европейският съюз (ЕС) да извършва военни операции без американска подкрепа при необходимост.

Според някои ПЕСКО е именно план за бъдеща армия на страните членки, като задачата на организацията ще бъде да се организират съвместни военни проекти, както и да се постигне засилено сътрудничество между членките.

Също така анализатори смятат, че ПЕСКО трябва да намери решение за намаляване на многобройните различни оръжейни системи, които се използват в Европа. Става въпрос за различните видове оборудване, които имат отделните държави в ЕС.

Данни от Мюнхенската конференция по сигурността от 2018 година, цитирани от онлайн платформата Statista, показват, че съюза има шест пъти повече видове оръжейни системи в действие от Щатите.

Това включва 17 различни типа основни бойни танкове, като френските Leclerc, германските Leoplard 2, италианските Ariete и полските PT-91. От своя страна американската армия към днешна дата ползва само M1 Abrams.

Също така ЕС разполага с 20 различни вида бойни машини на пехотата, а Щатите - само с два.

Като цяло американската армия ползва 30 основни оръжейни системи, докато в Европа те са 178. Ето и как точно са разпределени те по вид:

Infographic: Europe Has Six Times As Many Weapon Systems As The U.S.  | Statista You will find more infographics at Statista