Населението на китайската столица Пекин е намаляло за първи път от две десетилетия насам през 2017 година, съобщава официозът Xinhua, цитирайки официални данни. Броят на постоянните жители достига 21,707 милиона, или с 22 000 по-малко от предходната година.

В шестте градски райони броят на населението е намалял с 3 процента.Властите в Пекин отдавна опитват да ограничат растежа на населението в града като част от усилията за намаляване на задръстванията, недостига на ресурси и поскъпване на имотите.

От 1998 г. насам населението в столицата е нараснало с две трети. Енергийната консумация се е удвоила, а броят на автомобилите се е утроил.

Като част от усилията, градът работи по интегриране на икономика си със съседни провинции, за да може част от университетите, държавните департаменти и компании да се преместят. Пекин изгражда и нови транспортни функции.

Въпреки че големи градове като Пекин и Шанхай се опитват на контролират ръста на жителите, Китай като цяло се опитва да повиши раждаемостта.

Очаква се броят на китайците в пенсионна възраст да нарасне до 400 милиона през 2035 от около 240 милиона сега, която ще постави здравните услуги и пенсионните фондове под силен натиск.