Американският гигант Boeing планира да съкрати над 12 000 работни места в САЩ, включително, като част от принудителното преструктуриране на бизнеса на най-големият американски производител на самолети в резултат на коронакризата. Това съобщава Reuters, позовавайки се на съобщение на компанията.

От нейното ръководство посочват, че планират още няколко хиляди съкращения през следващите месеци, но засега не е ясно кои дивизии ще засегнат те.

Компанията цели да намали значително разходите в резултат на острия спад на бизнеса след като пандемията влоши кризата, в която тя се намираше след двете катастрофи с модела 737 Max, който беше приземен през миналата година.

Въпреки това от Boeing посочват, че са започнали да възстановяват производството му с бавни темпове в завода си във Вашингтон. През април стана ясно, че разрешението за връщането му обратно в експлоатация няма да стане факт преди август.

Отново през миналия месец от компанията обявиха, че ще намалят персонала си с 10% до края на 2020 година. За нея работят общо 160 000 души в локациите ѝ по света.

След последната новина за съкращенията акциите на компанията поевтиняха с 3,3% до 149,52 долара единична цена. По-късно се възстановиха с 4,6% нагоре до 155,86 долара.