Канадската корпорация Bombardier Inc има намерение да продаде две свои подразделения за около $900 милиона и съкращава 5 хиляди работни места, съобщава Reuters. Акциите на компанията в четвъртък спаднаха с 26% във връзка с разочароващите прогнози за паричните потъпления.

Производителят на самолети и влакове съобщи, че не може да постигне целевия си показател за свободния паричен поток през 2018 година, използвайки само постъпленията от продажбата на завода в Торонто.

Финансовият директор на Bombardier Джон Ди Берт обясни това с по-големите от очакваните потребности от оборотен капитал в железопътното поделение. Наложило се е да се инвестира повече в железопътните контракти на компанията, за да се получат след това плащания при изпълнението на поръчките.

Съкращенията, които ще засегнат над 7% от персонала на Bombardier по целия свят, ще позволят на компанията годишно да икономисва $250 млн. до 2021 година. Около половината от съкращенията (2,5 хил.. работни места) ще се извършат в канадската провинция Квебек. 

От компания също така заявиха, че ще продаде производството на турбовитловите самолети Q400 на Longview Aviation Capital за $300 милиона. Своят обучаващ бизнес Bombardier ще продаде на канадската CAE Inc за $645 милиона. 

В заявлението на Longview се казва, че работата на площадката за монтаж на Q400 в Торонто ще продължи най-малко до 2021 година. 

В четвъртък Bombardier представи прогноза, съгласно която проходите през 2019 г. ще се увеличат с 10% - до $18 милиарда или повече, благодарение ръста на продажбите на самолетите Global 7500.