DP Eurasia, която управлява марката Domino's Pizza в Турция и Русия , обяви, че е спряла опитите си да продаде руския си бизнес и е започнала процедура по фалит на компанията. Това се казва в прессъобщение на сайта на организацията, информира lenta.ru.

Външният дълг на Domino's Pizza в Русия се оценява на 520 милиона рубли (около 5 млн. долара) . Той е изцяло погасен от турското дъщерно дружество от налични парични средства.

Веригата пицарии Domino's Pizza напуска Дания

Световна верига пицарии, популярна и у нас, напуска Дания

Ще бъдат затворени и част от заведенията в Азия

Причината за започване на процедура о несъстоятелност на DP Eurasia са по-тежките условия за правене на бизнес в Русия. Процедурата неминуемо ще доведе до намаляване на присъствието на групировката в страната, се посочва в документа, пише lenta.ru.

"Във все по-трудна среда холдинговата компания DPRussia е принудена да предприеме тази стъпка, която ще доведе до прекратяване на опита за продажба на DPRussia като действащо предприятие и неизбежно до намаляване на присъствието на групата в Русия. Заявлението за банкрут на DPRussia ще бъде подадено в съответствие с изискванията на закона", се казва в прессъобщението.

Domino's пусна пица за... малко над 1 лев на един от най-големите си пазари

Domino's пусна пица за... малко над 1 лев на един от най-големите си пазари

По този начин веригата се бори с намалялото заради инфлацията търсене

DP Eurasia се опитва да продаде бизнеса си в Русия от декември миналата година. През март компанията се отказа от приходите от франчайза на марката и инвестиции в страната.

През пролетта DP Eurasia NV обяви, че спира инвестициите в руски бизнеси и се отказва от възнагражденията. През есента стана известно за плановете на компанията да продължи да оптимизира броя на своите предприятия в Русия.

В средата на юли тази година Domino's Pizza отрече да е сменяла името на повечето си пицарии. Тази информация беше разпространена преди това от медиите пише "Рамблер".

Първият клон на Domino's Pizza в Русия отваря врати през 1998 г., а от 2016 г. марката започва да предлага франчайз.През октомври м.г. DP Eurasia имаше 171 пицарии в Русия. Година преди това те бяха 192.