Главният счетодовител на Tesla е подал молба за напускане след само един месец на позицията, посочвайки като причина огромния публичен интерес към компанията, предава Bloomberg.

Дейв Мортън, бивш главен финансов директор в производителя на хард дискове Seagate, се присъедини към компанията един ден преди Илън Мъск да съобщи в Twitter, че иска да я свали от борсата -- план, който вече остана в миналото.

"Откакто се присъединих към Tesla на 6 август нивото на публично внимание към нея, както и темпът вътре в компанията, надхвърлиха очакванията ми", казва той. "Това ме накара да преомисля бъдеще си. Искам да бъда ясне, че вярвам силно в Tesla, мисията ѝ и бъдещето пред нея, и нямам несъгласия с лидерския екип или финансовите отчети".

В резултат акциите на Tesla тръгнаха рязко надолу и увеличиха загубата, след като и Гейбиръл Толедано, главен мениджър човешки ресурси, също няма да се върне в компанията след края на отпуската ѝ.

Един от най-големите акционери в Tesla иска независим директор на мястото на Мъск

Един от най-големите акционери в Tesla иска независим директор на мястото на Мъск

Предложението обаче не е било прието и ексцентричният милиардер запазва двете си позиции засега

Цената на книжата се срина с до 8,5 процента до $257 преди старта на търговията. Tesla отдавна страда от честата смяна на кадрите по високите позиции - и особено сред финансовия екип. През първото тримесечие компанията загуби предходния главен счетоводител Ерик Брандериз, както и Сюзан Репо, която бе вицепрезидент по финансите. Главният финансов директор Дийпак Ахуйа се пенсионира през 2015 г., но се завърна през 2017 г., след като наследникът му - Джейсън Уийлър, изкара едва 15 месеца на поста.

Вниманието на феновете на Tesla и акционерите в компанията бе привлечено по-рано днес от участие на Мъск в комедиен подкаст, воден от Джо Роуган. В него двамата обсъдиха всичко от огнехвъргачките, изкуствения интелект и края на вселената, докато пиеха уиски и пушиха марихуана.