General Electric избра Джон Фланъри за председател на борда на директорите. Той ще заеме поста 3 месеца по-рано от предварително планираното, след като досегашният президент и изпълнителен директор Джеф Имелт вече се оттегли от позицията, съобщава Reuters.

Индустриалният гигант, който произвежда самолетни двигатели, локомотиви, електроцентрали и друго промишлено оборудване избра и Лоренцо Симонели за президент на Baker Hughes GE, който наследява Имелт. Симонели е и главен изпълнителен директор на петроланата компания, която GE придоби през юли.

Ранното заминаване на Имелт ще му даде шанс да търси нови възможности извън промишлената корпорация. През последните няколко месеца той бе сочен като един от фаворитите за изпълнителен директор на транспортната компания Uber, но се отказа от надпреварата.

Имелт е преценил, че предаването на длъжността му на главен изпълнителен директор на Фланъри е "преминало гладко", както и че той вече е готов да поеме допълнителните задължения на председател.

Бившият ръководител предаде поста изпълнителен директор на наследника си в началото на август, след 16 години начело на 125-годишния индустриален гигант. Като изпълнителен директор той преобразува портфолиото на компанията, съсредоточавайки дейността й върху големи промишлени продукти и подготвяйки разработването на платформа за софтуер и услуги, свързани с промишлеността.

През последните 2 години Имелт бе поставен под натиск от някои от инвеститорите в GE, които смятаха, че финансовите и борсовите резултати на компанията трябва да се подобрят.

General Electric избра У. Джофри Бийти за водещ независим директор в Baker Hughes. Бийти е бивш изпълнителен директор на Woodbridge, компанията на фамилията Томсън, която контролира информационната агенция Thomson Reuters.