Американският технологичен производител HP ще съкрати хиляди работни места в международен план през следващите три години. Тези действия ще засегнат 16% от работната сила на компанията като част от план за преструктуриране на бизнеса ѝ с цел съкращаване на разходите, съобщава Reuters.

HP ще освободи между 7000 и 9000 работници, включително и чрез доброволно ранно пенсиониране. В резултат това трябва да спести около 1 милиард долара разходи на компанията към края на фискалната 2022 година.

Според данни, подадени до американската комисия за ценни книжа, HP има около 55 000 служители в световен мащаб. Това означава, че съкращенията ще засегнат до 16% от персонала ѝ.

"Предприемаме смели и решителни действия, докато преминаваме към следващата страница", казва главният изпълнителен директор Енрике Лорес, който официално поема ръководството на HP от 1 ноември.

"Виждаме значителни възможности за създаване на стойност за акционерите и ще постигнем това като усъвършенстваме лидерството си, променяме индустриите и агресивно трансформираме начина на работа", допълва той.

През миналата година от компанията обявиха, че очакват между 4500 и 5000 служители да напуснат работа до края на фискалната 2019 година.