Една от големите банки в Западна Европа и най-голямата в Холандия - ING, обяви през миналата година, че планира да увеличи значително заплатата на главния изпълнителен директор Ралф Хамерс през тази година. По-точно от ръководството на финансовата институция съобщиха, че ръстът ще бъде в рамките на 50%.

Като причина за решението от банката посочиха, че възнаграждението на Хамерс е "значително под средното за назначените на тази позиция в Европа", пише сайтът Quartz.

Вероятно обаче удовлетворението на шефа на ING от новината е било кратко. Причината е, че тази идея предизвика политически скандал в страната и от банката официално се отказаха от плана си.

В сравнение с много други европейци на високи позиции обаче дори с увеличението от 50 на сто заплатта на Хамерс би била доста по-ниска в сравнение с тези на колегите му във Великобритания и САЩ.

За миналата година той е получил 2 милиона евро или около 2,5 милиона долара. Според идеята на борда на директорите в банката той е трябвало да получи акции на ING за 875 хиляди евро и увеличение на неговото базово възнаграждение и през 2018 година общата сума да бъде над 3 милиона евро.

В сравнение с шефа на холандската банка Джейми Димон, който ръководи JPMorgan е получил 29,5 милиона долара през изминалата година. Други ръководители в Щатите, например, получават 10 пъти по-големи възнаграждения от Хамерс.

Холандия обаче има много строги правила за възнагражденията на ръководителите на компании, като техните бонуси, например, са ограничени до 20% от основната им заплата за шефовете на банки и такива на други финансови институции.

Главният изпълнителен директор на ING обаче изостава и по този параграф, като през миналата година той е спечелил 33 пъти повече от средния годишен доход на всичките си 54 хиляди служители. За сравнение в Холандия назначените на същата позиция са получили средно 171 пъти повече от служителите си.

Реакцията в страната, свързана с планираното увеличение, обаче е толкова остра, че скандалът стигна чак до правителството. От финансовото министерство дори заявиха, че това решение трябва да бъде блокирано, тъй като "ING не е фабрика за сладки, а е системно важна банка за страната".