Медианното годишно възнаграждение за главните изпълнителни директор в най-големите щатски компании достига $12,3 млн. през миналата година, а разликата между заплащането на шефовете и на работниците се увеличава още повече, пише AP.

През 2020 г. медианното заплащане за директорите се покачва с 4,1%, а за средния служител - с 3,2%. На последния би отнело два живота (или 169 г.) за да получат същото възнаграждение, колкото получава главният изпълнителен директор на компания от S&P 500 за година.

За първи път от 2011 г. начело на списъка е жена: Лиса Су от Advanced Micro Devices (AMD). Компенсацията ѝ възлиза $58,5 млн., тъй като акциите на компанията записаха най-добър резултат в S&P 500 за две поредни години.

Сундар Пичай (Alphabet) и Робърт Суан (Intel) са получили повече, но AP изключва от класацията главните директори, които са били на поста по-малко от две години, тъй като те често получават бонуси при подписването на договора за новия пост.

Разбира се, резултатите са от преди пандемията, която може да промени всичко. Сега има шанс недоволството заради разликата в доходите, която расте през последните години, да стане далеч по-бурно и да намали компенсацията на директорите. Стотици CEO от страната вече заявиха, че няма да получат пълна заплата. А сривът на пазарите и световната икономика ще направи постигането на целите за цените на акциите далеч по-трудни за постигане. Именно тяхното постигане носи голяма част от възнагражденията.

Изследването включва данни за 329 CEO и показва, че медианната компенсация е $12,3 млн. - т.е. половината са получили по-малко, а другата половина - повече. Ръстът от 4,1% представлява забавяне, тъй като през предходната година той бе 7,2%, а преди това - и много повече.Частично, това се дължи на недоволството на акционерите. През 2020 г. е възможен и спад, тъй като целите бяха поставени преди началото на пандемията. Възможно е обаче и самите цели да бъдат променени.

От началото на годината S&P 500 преживя спад от почти една трета, преди възстановяването да започне.