Японският автомобилен производител Nissan планира да съкрати десетки хиляди работни места в локациите си по света с цел ограничаване на разходите след като фабриките и шоурумите бяха затворени по време на пандемията.

Според информация на местното издание Kyodo News, цитирано от Bloomberg, компанията може да освободи над 20 000 служители.

Готвените съкращения ще бъдат значително повече от общо 12 500, които от Nissan обявиха в средата на 2019 година. Производителят се намира в затруднено положение през последните 2 години, след като бившият ѝ ръководител Карлос Гон беше арестуван.

През последния месец от компанията обявиха, че очакват да отчетат загуба за последната финансова година, приключваща в края на март, след като пандемията засегна доставките и сви търсенето на нови коли.

С тази стъпка от Nissan си поставят за цел да ограничат разходите си с около 300 милиарда йени или 2,8 милиарда долара годишно и да преминат към по-сериозно преструктуриране на бизнеса си след тежкия удар на коронавируса.

Междувременно производителят ще спре производството на модела Datsun, като ще затвори една производствена линия в допълнение към спрените вече операции в Индонезия, твърдят запознати.