Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC) е заплатила 3,75 милиона долара на вътрешен осведомител от австралийската миннодобивна компания BHP Billiton за подробна информация по дело за предполагаем подкуп на азиатски и африкански длъжностни лица.

Това съобщава Australian Financial Review, цитирано от rns.online. Изданието посочва, че това е първият случай за изплатена награда от SEC на австралийски информатор, като самоличността му се пази в тайна поради съображения за неговата безопасност.

BHP Billiton през миналата година урегулира други свои проблеми с американска комисия. Компанията бе заподозряна в даване на подкупи на десетки правителствени чиновници за получаването на поръчки при изграждането на обекти за Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Тогава BHP Billiton плати  25 милиона долара глоба.

Австралийската BHP Billiton е една от най-големите в света миннодобивни компании в света. В своя портфейл тя включва активи в находища на въглища, желязна и медна руда, никел, уран, а така също на петрол и природен газ. Към момента капитализацията на BHP Billiton се оценява на  101,9 млрд. австралийски долара  ($78,1 млрд.).