След две десетилетия очакване, единственият син на настоящия главен изпълнителен директор Чунг Монг ку - Чунг Ю Сун, беше назначен на поста председател на борда на южнокорейската Hyundai, предаде Reuters. Самият Чунг Монг ку наследи империята, която днес е вторият най-голям чебол в Южна Корея и петият най-голям автомобилен гигант в света от баща си Чунг Ю Юнг, който е и неин основател.

"Продължавайки смелото и иновативно наследство, аз съм привилегирован да започна нова глава в Hyundai Motor Group, което е и гигантска отговорност", каза пред служителите 49-годишният Чунг Ю Сун по време на церемонията по встъпването си в длъжност.

Hyundai връща в сервиза 51 хиляди електрически Kona заради риск от пожар

Hyundai връща в сервиза 51 хиляди електрически Kona заради риск от пожар

Акцията може да струва до $500 млн. на производителя

Сред сферите, в които той ще се съсредоточи, включват автономните автомобили, електрификацията, производството на водородни клетки, роботиката и градската въздушна мобилност, т.е. летящите автомобили.

При встъпването му в длъжност акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 2,5% и приключиха деня при ръст от 0,3% на фона на общ спад на пазара от 0,6%. Причината за това е поевтиняването на ценните книги на Kia Motors, които са собственост на Hyundai, с 1,6% и на Hyundai Mobis с 1,1%.

Hyundai достави първите 7 камиона с водород в Швейцария

Hyundai достави първите 7 камиона с водород в Швейцария

До края на годината общият им брой ще достигне 50

Чунг Монг ку зае постовете на главен изпълнителен директор и председател на борда през 2000 г. След настоящата промяна 82-годишният бизнесмен запазва поста си на главен изпълнителен директор, но вече е почетен председател, като това е третата смяна на върха на основаната през 50-те години на миналия век компания.

Чунг Ю Сун беше направен изпълнителен вицепредседател през 2018 г. От тогава компанията вложи 1,6 млрд. долара в технологията си за автономни коли, направи съвместно дружество с американската Aptiv и партньорство с Uber за въздушни електрически таксита. Освен това инвестира в бизнеса за споделено пътуване Grab.