Изпълнителният директор на Julius Baer Борис Коларди неочаквано подаде оставка. Коларди, който е начело на "банката на богатите" от 2009 г., напуска компанията, за да поеме ръководна роля в конкурентната Pictet Group.

Ролята на изпълнителен директор временно ще поеме директорът по риска Бернхард Ходлер, докато най-голямата частна швейцарска банка прецени кой ще бъде дългосрочният й ръководител, съобщава Reuters.

Коларди ще се присъедини към базираната в Женева Pictet като партньор, а работата му ще включва подпомагане на надзора върху бизнеса за управление богатството в глобален мащаб. Pictet е с около 25% по-голям от Julius Baer, управлявайки 494 млрд. швейцарски франка (504 млрд. долара).

Той остава Baer в добра форма. Банката обяви рекордните активи от 393 млрд. швейцарски франка (400.6 млрд. долара), което е ръст със 17% за първите 10 месеца на годината.

Банка Julius Baer увеличи управляваните частни активи до $400 милиарда

Банката на богатите привлече рекордни средства за управление

Тя е специализирана за обслужване на частни състоятелни клиенти

Внезапно напускане

Напускането на Коларди идва внезапно и неочаквано. "Няма абсолютно никакви причини" или проблеми, които да го накарат да напусне, заяви председателят на борда на банката Даниел Сотер.

"Донякъде внезапното напускане на г-н Коларди ще бъде прието от пазара много отрицателно, като се има предвид силното му лидерство в банката", каза Томаш Гжелак от Baader Helvea.

"Сега пазарът ще се притеснява от негативна поредица от събития, като напускането на други мениджъри, отговарящи за отношенията с клиентите или загуба на клиентски активи", предвижда той.

Пазарите веднага реагираха негативно и акциите на Julius Baer се понижиха с 4.7%.

Разногласия с акционерите

В Pictet Коларди ще избегне публичното недоволство на акционерите от заплатата си. Той се сблъска с това в Baer, когато една група от инвеститорите остро се противопостави на пакета му за компенсации в размер на 6.16 млн. франка.

През 2013 г. банката намали заплащането на Коларди с 11% след гласуване, в което почти 2/3 от инвеститорите се обявиха срещу предложените от него възнаграждения в банката.

Коларди ще се превърне в един от шестимата партньори на Pictet и ще работи заедно с Реми Бест, управляващият партньор, който ръководи глобалния бизнеса за управление на богатството от декември 2014 г.

"Неговото присъствие ще потвърди отново ангажимента ни да следваме стратегия за независимост, органичен растеж и да се съсредоточим в дългосрочен план", каза Никола Пикте, старши управляващ партньор на едноименната банка.