Шефът на Renault Тиери Болоре подаде оставка 10 месеца след като бе назначен на този пост след Карлос Госн. На неговият пост временно е назначен досегашния главен финансов директор Клодилд Делбо, съобщиха от компанията.

"Съветът на директорите реши да прекрати правомощията на Тиери Болоре като главен изпълнителен директор на Renault SA и президент на Renault sas с незабавното влизане в сила на промените", се казва в съобщението за пресата.

"Съветът на директорите също реши незабавно да назначи г-жа Клотилд Делбо за главен изпълнителен директор на Renault за периода, докато процесът на назначаване на нов изпълнителен директор приключи", заявиха от концерна.

Тя ще бъде подпомагана в своите задължения от заместник-управляващите директори Оливие Мюрге и Хосе Винченте де лос Мозос.

След излизането на новината акциите на Renault SA днес на борсата в Париж поскъпнаха с над 3 на сто.

Renault има нов главен изпълнителен директор след ареста на Гон

Renault има нов главен изпълнителен директор след ареста на Гон

Тиери Болоре поема поста

Клотилд Делбо е родена през 1967 г., завършила ЕМ Лион. Тя започва кариерата си в Калифорния, след това в Price Waterhouse в Париж, преди да се присъедини към Pechiney Group през 1992 година.

Делбо заема различни мениджърски позиции във Франция и Брюксел в областта на вътрешния одит, хазната и сливанията и придобиванията. След придобиването от Pechiney от Alcan

Делбо работи като вицепрезидент и главен финансов директор до продажбата му през 2011 г. на Apollo Global Management (Private Equity Fund) и Фондовия фонд за стратегически инвестиции. В новата компания, Constellium, последните й две позиции бяха заместник финансов директор и директор по риска.

Делбо се присъединява към Groupe Renault през 2012 г. като надзорник на компанията. През май 2014 г. е назначена за директор по конторола на алианса в допълнение към позиция си като старши вицепрезидент на Groupe Renault Controller. На 25 април 2016 г. Клотилд Делбо е назначена за изпълнителен вицепрезидент, главен финансов директор на Groupe Renault. Тя стана и председател на Съвета на директорите на RCI Banque и е член на изпълнителния комитет на Groupe Renault.