Ние сме тук, за да направим Космосът по-достъпен за всички. Ще превърнем следващото поколение от мечтатели в астронавти. Това бяха първите думи на милиадерът Ричард Брансън, след първия тестов космически полет на неговата Virgin Galactic в неделя.

Британският предприемач направи историческо пътуване до ръба на Космоса или иначе казано до края на атмосферата на борда на Unity 22 при това само дни преди на същото пътуване да се отправи най-богатият човек в света и конкурент на Брансън в това начинание Джеф Безос.

Успешният полет изпрати милиардера, други трима пътници и двама пилоти на над 80 километра от земната повърхност. Спътниците на Брансън бяха служители на компанията Virgin Galactic, като по време на пътуването те са били в безтегловност в продължение на 8 минути.

Снимка 538690

Източник: https://www.virgingalactic.com/

"Това не е първият път, в който милиардер пътува до Космоса. Но е първият път, в който милиардер го направи на борда на собствена ракета. И това събитие е кулминацията на едно пътешествие, започнало преди 17 години", пише Forbes.

Първата стъпка от него идва през 2004 година със състезание за 10 милиона долара за създаването на космически кораб за многократна употреба, който да извърши два полета в Космоса в рамките на 2 седмици. Това състезание тогава печели ракета, проектирана от съоснователя на Microsoft Пол Алън и Бърт Рутън.

Ричард Брансън получава лиценза върху разработената от тях технология и създава компанията Virgin Galactic с идеята тя да проектира по-големи ракети на нейната основа, които да извършват космически пътувания за туристи.

Скоро след това компанията започва да продава първите билети за своите полети на цени от 200 000 долара, като през 2013 година цената им е повишена до 250 000 долара. Досега има 600 души, които са си купили билети.

Първоначално Ричард Брансън обявява, че първите пътувания ще започнат през 2009 година, но няколко инцидента удължават този срок многократно. Първо по време на тест на двигател загиват трима души и други остават тежко ранени. После през 2014 година по време на тестов полет първата ракета на компанията VVS Enterprise се взривява. Единият от пилотите умира, а другият е тежко ранен.

Това обаче не отказва милиардерът и през 2016 година е представен моделът VSS Unity, на борда на който в неделя Брансън полетя в Космоса. Първите успешни тестови полети на ракетата са в края на 2018 година. Пътуването от вчера е вторият от серия тестови полети, които целя да подготвят компанията за първите туристически пътувания през 2022 година.

За Ричард Брансън постижението от неделя е краят на едно дълго пътуване към Космоса. И вероятно началото на ново такова в по-големи мащаби. След успешното си завръщане на Земята на пистата в Ню Мексико милиардерът описа с няколко думи как се чувства след този исторически полет: "Това беше преживяването на живота ми".