Министерството на вътрешните работи е обявило обществена поръчка за закупуване на 29 микробуса за провеждане на специализирани полицейски акции. Интересното около поръчката е цената - предвидената стойност на поръчката е 5 212 500 лева без да се включва ДДС.

Обществената поръчка е обявена в края на миналата седмица. В нея се посочва, че микробусите са за осъществяване на дейности с превантивна цел и провеждане на специализирани полицейски операции на територията на СДВР/ОДМВР.

Според стойността на поръчката от 5,2 милиона, това прави по 179 741 лева на кола и то без ДДС.

Изисквания:

В техническата спецификация на обществената поръчка е посочено, че микробусите трябва да са с сигнално-звукова уредба. Леките автомобили трябва да са нови и неупотребявани и да са произведени след януари 2022-ра година.

Трябва да са с дизелов или бензинов двигател в вътрешно горене и да отговарят на стандартите и изискванията на страните в ЕС.

Всеки лек автомобил трябва да бъде с минимум с осем места, със затъмнени стъкла и да развиват не по-малко от 140 км/ч.

В изискванията са посочени и задължителни екстри като система за подпомагане паркирането, ел. стъкла на предните две врати, ел. регулируеми и отопляеми странични огледала и други.

Подобна обществена поръчка за същия брой бусове беше обявена публикувана от МВР в началото на 2021 г., но беше прекратена след месец, заради промени в условията, които биха променили кръга на евентуалните участници за изпълнението на поръчката.