Много от съвременните професиите, създадени съвсем наскоро, вече са част от нашия живот. За сметка на това други професии са на изчезване на фона на технологични напредък.

Ето няколко нови професии, за които хората преди 20 години едва ли са си представяли, че може да съществуват. Те са станали ежедневие и за мнозина може да е дори да е трудно да си представят какъв е бил животът преди тях.

1. Експерт по криптовалути

Бумът на криптовалути като Bitcoin, Ethereum или Litecoin промени финансовите пазари. Ако искате да инвестирате в тях, тогава можете да говорите с т.нар. експерт по криптовалути. Те имат наблюдения и имат задълбочено разбиране за това как работят криптовалутите и предвиждат как ще се променят цените им.

2. SEO експерт

Да харчите сериозни средства за създаване на уебсайт е безполезно, ако не се появи сред първите резултати в търсачката. Насреща са обаче така наречените SEO експерти.

SEO експертът е професионалист, който оптимизира уеб страниците, така че да се показват по-високо в списъка с резултати от търсачките. Това генерира повече трафик за уеб страниците.

3. Инфлуенсър

Преди няколко години би било немислимо да можете да печелите пари само като показвате на ваши фенове къде пътувате, как използвате определени предмети и какви са навиците ви като цяло и всичко това във видеоклипове, качени в интернет.

Работата на инфлуенсърите доведе до голяма промяна в маркетинга и в начина, по който разбираме рекламата.

Хората с много последователи създават връзка и доверие в своята аудитория, което е почти невъзможно да се постигне с традиционни методи за реклама като телевизия, радио и реклами в интернет.

4. Мотиватор

Ако мразите работата си и се чувствате не на мястото си , има начини да се справите с това. Едно възможно решение е на си наемете човек, който да ви мотивира да се справяте със задачите си на работа. Това е по-популярно на Запад, а по нашите ширини дори звучи смешно, но това са хора обучени да ви мотивират и преподават техники, които да ви помогнат да постигнете целите си.

5. Стриймър

Ако тези, които започнаха да играят първите си видеоигри на PS1, XBOX или Nintendo 64, знаеха, че 20 години по-късно ще могат да направят кариера от това, тогава може би щяха да са поели по различен път.

Стриймърите направиха революция в развлекателната индустрия. От тази професия е е възможно да спечелите много пари, ако можете да достигнете до достатъчно голяма аудитория.