Когато Бил и Мелинда Гейтс обявиха развода си преди два месеца, те заявиха, че и двамата ще останат съпредседатели на благотворителната им фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Преди ден обаче главният изпълнителен директор на фондацията обяви план за действие при "извънредни ситуации, за да се гарантира работата на фондацията".

Той гласи, че "ако след две години и двете страни решат, че не могат да продължат да работят заедно като съпредседатели, Мелинда Гейтс ще се оттегли от позицията си" заяви главният изпълнителен директор Марк Сузман.

Фондация "Гейтс" е една от най-големите благотворителни фондации в света, а основателите й не веднъж са говорили за нея като за "четвъртото си дете".

Още един потенциален удар по фондацията, е фактът, че един от основните й инвеститори - Уорън Бъфет напусна миналия месец, без да уточни защо си тръгва. Бъфет е дългогодишен приятел на Бил Гейтс. "Целите ми са на 100% в синхрон с тези на фондацията и физическото ми участие по никакъв начин не е необходимо за постигането им", каза тогава Бъфет.

Бъфет напуска фондация "Бил и Мелинда Гейтс"

Бъфет напуска фондация "Бил и Мелинда Гейтс"

През двете десетилетия от създаването на фондацията, тя е наляла 55 милиарда долара в благотворителни инициативи, свързани с глобалното здраве, намаляване на бедността, Covid-19 ваксините и т.н.