Боядисването е най-лесният начин да освежите вашeто жилище или работно помещение и да внесете малко промяна в него. Стените представляват най-голямата повърхност във всеки дом и цялостното впечатление, което гостите получават за вашето жилище до голяма степен ще зависи от техния външен вид. Тъй като прекарваме една част от деня вкъщи, важно е да изберем цветове, които повдигат настроението, успокояват след уморителен ден и са в съчетание с мебелите и другите елементи от интериора. Това обаче не е всичко, боядисването има много предимства, за които ще говорим по-долу.

Какви са актуалните цени на бояджийските услуги?

Преди да разкажем повече за ползите от боядисването, е важно да обърнем внимание на един от решаващите фактори при избора на изпълнител, наред с начина на извършване на работата и вида на боята, а именно - цената. Сегашната икономическа ситуация, засегнала целия свят, се отрази и на ръста на цените на всички услуги, а оттам и на бояджийските - има поскъпване на материалите, но и на "ръцете".

Платформата Daibau, която от години успешно свързва майстори от различни профили с всички, които имат нужда от майсторски услуги изготви подробен и изчерпателен анализ за актуалните цени на бояджийските услуги, с цел повишаване на прозрачността и по-високата осведоменост на българските потребители.

На първо място се посочва, че работата на бояджията зависи от три фактора: повърхността, която трябва да се боядисва, вида на боята и броя на нанасянията. Боядисването на интериорни пространства с бял латекс две ръце, само труд, струва от около 5 до 7 лв/m2, като цената на материалите е допълнителен разход и варира според класа на боята.

Платформата се свърза с бояджии и фасадни бояджии в България, за да провери как се променят цените на услугата - боядисване в различните населени места. Цените варират като начело е София, следвана от Пловдив и Бургас с малко по-ниски цени.

На платформата Daibau.bg, също така, бързо и лесно ще намерите надежден и професионален бояджия. Необходимо е само да направите запитване в платформата, което ще ви отнеме само няколко минути. Достатъчно е да посочите накратко от какво се нуждаете, размера на площта, която желаете да боядисате, желания период на работа и населеното място. Скоро с вас ще се свържат професионалисти, които са готови да откликнат на вашите необходимости и да боядисат жилищното или бизнес помещението ви в най-кратък срок точно както желаете.

Освен това, в Daibau.bg ще намерите много полезни, професионални текстове по темата, които ще ви помогнат да изберете оптималния вид боя, цвета, който най-добре ще подхожда на вашия интериор, както и да научите повече за самия процес на боядисване.

Снимка 670231

Източник: Daibau.bg

Бои, които решават проблема с мухъла

Черните петна в ъглите и по стените нарушават не само естетиката на дома, но и здравето на обитателите му, особено на тези, които имат проблеми с алергиите. Мухълът е ясен индикатор, че нивото на влажност в къщата не е това, което трябва да бъде. Мухълът и влагата се появяват там, където има термомостове, повреди и недостатъчна вентилация и се забелязват най-вече върху повърхностите на стените и таваните, които са с по-ниска топлоизолация или при които топлоизолацията липсва. Виждат се и на местата на термомостове, т.е. места с повишен пренос на топлина от вътрешността към околността.

Знаете ли, че днес на пазара можете да намерите бои, които съдържат средства против влага, мухъл и плесен? Разбира се, основното нещо е да се премахне причината за появата на мухъл, но за боядисване на стените и тавана след това можете да използвате бои с посоченото свойство, като по този начин да въздействате превантивно на мухъл и плесен.

Снимка 670232

Източник: Daibau.bg

Боядисването може да намали или увеличи пространството

С избора на подходящия цвят, може визуално да се увеличи или намали определено помещение. Има няколко трика. Ако искате една малка стая в дома ви да изглежда по-голяма, заложете на светли и студени тонове, като светлосиньо, защото студените тонове правят всяко пространство да изглежда по-голямо. От друга страна, ако искате визуално да намалите определена стая, нека изборът ви да падне на по-тъмни, топли цветове, които ще направят стаята по-затворена. Ако искате стаята ви да изглежда по-висока, решението е да боядисате тавана в бяло. Когато таванът е боядисан в същия цвят като стените, пространството визуално става по-широко. Ако таваните в дома ви са твърде високи, те могат да бъдат снижени, като изберете по-тъмни тонове при боядисване на стените и обратното, на "ниските" тавани ефектно се дава по-голяма височина със светли, по-студени тонове.

Снимка 670229

Източник: Daibau.bg

Цветовете влияят на настроението

Що се отнася до избора на цвят на боята, важно е да имате търпение и да подходите спокойно - не е достатъчно само да гледате цветовата палитра. Както споменахме по-горе, дали ще се спрете на светли или тъмни тонове се диктува от размерите на помещението, от визуалния ефект, който искате да постигнете, но и от мебелите и другите интериорни елементи, с които стените трябва да са в хармония.

Цветовете предизвикват определени емоции, така че ги съобразете с вашата чувствителност. Освен това, не всеки цвят е за всяка стая, трябва да следвате определени правила.

Синият цвят се свързва с усещане за спокойствие, той ще ви помогне да успокоите ума си и да се отпуснете след напрегнат ден. Причината е очевидна - сините стени напомнят за небе и вода. Често срещан избор е за бани и спални, защото допринася за по-добър сън, но внимавайте - нека изборът ви да падне върху нежните тонове на синьото.

Друг успокояващ цвят е зеленото, първата асоциация с този цвят е природата, носи спокойствие и възстановяване. Той е отличен за работни места, защото насърчава концентрацията. За разлика от синьото, със зеленото можете да си поиграете - можете да изберете по-нежен или по-тъмен тон, няма значение, ще имате впечатлението, че сте сред природата. Зеленият цвят е отличен избор и за всекидневната, в която хората прекарват по-дълго време. Като цяло, когато боядисвате хола, най-добре е да заложите на естествените цветове, защото те имат благоприятен ефект върху общото настроение. В допълнение към зеленото изберете бежово, цвят ръжда и други подобни.

Снимка 670230

Източник: Daibau.bg

Цветът, който трябва да се използва само за детайли, а не за боядисване на цели повърхности, е червеният. Това е цвят, пълен с енергия и има силно влияние върху чувствата и настроенията. От друга страна, бялото винаги е добър избор, тъй като, както е известно, визуално увеличава пространството и му придава усещане за чистота.

Мнозина характеризират сивия цвят като скучен, не знаейки, че той насърчава творчеството и вдъхновението. Сивото е неутрален цвят и лесно се комбинира с всеки друг цвят. Това е отличен избор за всекидневна и работни пространства.

След време по всички боядисани повърхнини остават следи от използване на помещението, а те са знак, че трябва да наемете бояджия. Периодичното обновяване на боята поддържа хигиената на повърхностите и допринася за повишаване естетическата стойност на жилищното и бизнес пространство.