Създателката на вълшебния свят на Хари Потър и огромния франчайз около него, както и на поредицата за детектива Корморан Страйк, заема трета позиция в класацията на Forbes за най-богатите известни личности.

Със заработените 95 милиона долара, Роулинг се настанява между Бионсе (105 млн.) и Дрейк (94 млн.) в ежегодната класация, а футболната звезда Кристиан Роналдо изостава малко след тях със спечелените за периода 93 милиона долара.

Класацията следи спечелените пари от юни 2016-та година до юни 2017-та.

В предишната класация Роулинг не се появява в списъка, но миналогодишното й постижение доказва, че тя бързо може да възвърне позициите си и да надмине много други.

През 2016-та писателката пожъна огромен успех с пиесата си "Хари Потър и прокълнатото дете", която е осмата история за момчето магьосник и е първата представена официално на сцена. Сценарият се превърна в бестселър, а пиесата ще бъде представена на Бродуей догодина, след като беше изиграна в театър "Палас" в Лондон миналата година.

Книгата ръководство "Фантастични животни и къде да ги намерим" от 2001-а година пък беше екранизирана през 2016-та и бързо се превърна в хит. Филмът направи повече от 814 милиона долара в световен мащаб, а догодина се очаква продължението на поредицата през ноември.

Въпреки че новите проекти на Роулинг й носят големи печалби, тя все още печели нови почитатели с първоначалната си поредица за Хари Потър. Преведените на 78 езика романи, надхвърлят тираж от 440 хиляди екземпляра в България, според данни на Егмонт България.

В Amazon 6 от 20-те най-четени книги тази седмица са именно от първоначалната поредица за момчето магьосник, като този списък следи четенето на електронни книги и аудио книги, а не закупуването на книги.