FIFA ще получи сумата от 201 милиона щатски долара обезщетение заради загубите, претърпени от глобалните схеми за корупция във футбола, съобщава Bloomberg, цитирайки решение на Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ). Парите са иззети от банковите сметки на бивши служители, които са участвали в корупционни схеми и след това са подведени под отговорност след разследване, което доказа години на корупция в световния футбол.

Откакто Министерството на правосъдието разкри корупционното си разследване през 2015-а година, над 50 души получиха обвинения. Двадесет и седем души и четири юридически лица се признаха за виновни, а двама бяха осъдени.

Защо българските футболни клубове се провалят във финансово отношение?

Защо българските футболни клубове се провалят във финансово отношение?

Юлиян Михов, директор "Бизнес развитие Югоизточна Европа" на PwC, в предаването Money.bg

Скандалът от 2015-а година е най-големият в историята на спорта. Той включваше сговор между служители от ръководните органи и ръководители на спортния маркетинг, с извършени измами, подкуп, рекет и пране на пари. Това доведе до края на 17-годишното управление на Сеп Блатер като президент на управителния орган и избора на Джани Инфантино за негов наследник през февруари 2016-а година.

"Днешното съобщение потвърждава, че парите, откраднати от корумпирани футболни служители и ръководители на спортния маркетинг чрез измама и алчност, ще бъдат върнати там, където им е мястото и ще бъдат използвани за облагодетелстване на спорта", заяви временно изпълняващият длъжността прокурор на САЩ за Източния окръг на Ню Йорк.

Министерството на правосъдието заяви, че 32,3 милиона долара конфискувани средства са одобрени за първоначално разпределение между FIFA, CONCACAF - конфедерацията, отговорна за футбола в Северна и Централна Америка, CONMEBOL - която представляваа футбол в Южна Америка, както и между различни национални футболни федерации.

Как китайските спонсори превзеха Европейското по футбол

Как китайските спонсори превзеха Европейското по футбол

Три компании от Китай са в топ 10 на основните спонсори на първенството

Средствата ще отидат в нов Световен фонд за футбола, за да подпомогнат финансирането на проекти, свързани с най-популярния спорт по целия свят.

"Щастлив съм да видя, че парите, които бяха незаконно изтеглени от футбола, сега се връщат да се използват за правилните им цели, както е трябвало на първо място", заяви президентът на FIFA Джани Инфантино в изявление.

Част от подсъдимите са осъдени да предадат активи, придобити чрез престъпна дейност. Съгласно законодателството на САЩ DOJ има правомощия да разпределя приходите от конфискувани активи на жертви на престъпления, включително на футболни организации, които са били измамени.

Най-скъпите марки в света на футбола през 2021-а

Най-скъпите марки в света на футбола през 2021-а

Футболен клуб Реал Мадрид остава на върха трета поредна година