За повечето френски ресторантьори изискванията за задължителна ваксина за клиентите се превърна в главоболие, особено за френските ресторанти по границата с Белгия.

В Сен-Ян-Капел, близо до белгийската граница, собственикът на ресторант Бенедикт Дюк е доста притеснен. Клиентите му трябва само да пресекат една улица, за да се озоват в съседния белгийски ресторант, където няма да правила за задължителна ваксинация в ресторантите.

След като правилата влязоха в сила в понеделник, ресторантът Le Chalet du Mont Noir все още няма резервации за предстоящия уикенд.

"Миналия уикенд резервациите бяха пълни. Напълних ресторанта си и в събота, и в неделя. Имах повече от 300 души през уикенда и отказах на почти 200 души. За този уикенд не получавам обаждания, освен от журналисти", казва собственикът на ресторанта пред Euronews.

Само на 100 метра, ресторантът на белгийския му конкурент е пълен с клиенти от Франция.

"Имахме компании с по един неваксиниран клиент, които дойдоха, за да обядват заедно. Нямаше да могат да ги допуснат във френския ресторант", казва един от белгийските собственици на заведения.