Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс призна "най-голямата си грешка": компанията му изпуснала възможността Android. "В света на софтуера, особено когато става въпрос за платформите, победителят взима всичко. Така че най-голямата ми грешка е каквото съм направил, което направи така, че Microsoft не е това, което е Android днес", каза милиардерът.

По думите му, "Android е стандартната не-Apple платформа", а е съвсем естествено Microsoft да заеме тази позиция. "Има място само за една платформа, която не е на Apple и колко струва това? $400 милиарда щяха да се прехвърлят от компанията G на компанията M", посочи Гейтс, имайки предвид Google и Microsoft.

Google придоби Android през далечната 2005 г. за $50 милиона. Съоснователят Ерик Шмит призна, че първоначално Google е целяла да победи Microsoft и ранните ѝ опити с Windows Mobile. "Тогава бяхме притеснени, че мобилната стратегия на Microsoft ще се окаже успешна", каза още през 2012 г. той. Разбира се, това се оказа невярно - и основната заслуга за убиването на мобилната операционна система на Microsoft бе именно на Google, която тогава отказа да направи достъпни услугите си чрез приложения.

Признанието на Гейтс обаче е изненадващо. Досега се приемаше, че вина за изпуснатата възможност е на Стив Балмър, тогава главен изпълнителен директор. В клип, на който днес се смеят всички, той се присмя на iPhone, като заяви, че това е скъп телефон, който няма да се хареса на бизнес потребителите заради липсата на клавиатура.

Самият Гейтс напусна като главен изпълнителен директор още през 2000 г., но зае позицията на главен софтуерен архитект и като такъв е имал глас в решенията.