Служителите на Google няма да получат заплатите си и могат да бъдат уволнени, ако не спазват политиката на компанията за ваксинация срещу Covid-19. Това става ясно от вътрешни документи, цитирани от CNBC.

Служителите са имали срок да декларират статуса си на ваксинация и да качат документация с доказателства, или да кандидатстват за разрешение за медицинско или религиозно освобождаване от ваксинация. Компанията заяви, че след тази дата ще започне да се свързва със служители, които не са посочили дали са с ваксина или не, както и с тези, чиито молби за освобождаване от ваксина не са одобрени.

В документа се казва още, че служителите, които не са спазили правилата за ваксинация до крайния срок (18 януари), ще бъдат в "платен административен отпуск" за 30 дни. След това компанията ще ги пусне в "неплатен отпуск" до шест месеца, последвано от съкращаване.

Въпреки че голяма част от технологичната индустрия продължава да отлага плановете за връщане на работа и големи и малки компании се подготвят за гъвкаво бъдеще, Google ще изисква от работната си сила присъствие във физическите офиси три дни в седмицата от 2022 г

Администрацията на Байдън е нареди на американски компании със 100 или повече работници да гарантират, че служителите им са ваксинирани или редовно тествани за Covid-19 до 18 януари. Федералният съд обаче издаде отлагане на заповедта в началото на ноември.

И въпреки това Google е наредил на своите 150 000 служители да качат обявят статуса си на ваксинирани във вътрешните си системи, независимо дали планират да влязат в офиса или не.Компанията посочи, че планира да изпълни заповедта на Байдън.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай потвърди още през лятото, че компанията ще изисква ваксина за тези, които се връщат в офисите. На фона на продължаващите опасения относно броя на заразените, Google заяви на служителите в САЩ, че все още няма да изисква от тях да се връщат в офисите.

Няколкостотин служители на Google подписаха и разпространиха манифест, противопоставящ се на изискванията на компанията.

Служителите в неплатен личен отпуск, ще получават обезщетенията през първите 92 дни. Ако след шест месеца те все още не спазват правилата за ваксина, "работата им в Google ще приключи", се казва в документите на компанията.