Докато пандемията на коронавирус бушува през март и април, 500-годишният център на Амстердам се превърна в призрачно място. Засегнати бяха всички сектори, но най-вече туристическият.

Столицата на кралството, която е сред най-популярните туристически дестинации в света, сега е празна. Дори известните малки алеи, облени в "червената светлина на фенерите", които по принцип завладяват "орди от туристи", сега са тихи.

Кофишоповете, разположени на историческите площади, които привличат милиони туристи с легалната продажба на канабис, сега също са пусти, пише Bloomberg.

След като коронавирусът прогони повечето от 1 милион туристи, които средно отиват там на месец, сегашната ситуация повдигна булото на въпрос, който се наблюдаваше от години - местните жители загубиха историческия център на Амстердам. И сега се води битка за неговото възстановяване.

"Пандемията болезнено показа колко малко хора всъщност живеят в центъра и колко малко може да предложи той на местните жители. Трябва да променим това", коментира Маша дес Брюгенкате, която председателства съвета на централния квартал на Амстердам.

Държавите и градовете по света сега размишляват какво трябва да променят в постепидемичната ера. За Амстердам, чиито 19 милиона годишни туристи носят повече от 6 милиарда евро приходи, това ще означава постигане на по-добър баланс между посетители и местни жители.

Снимка 483553

Източник: iStock

Кметът на Амстердам Фемке Халсема изложи план в края на май, с който цели да направи точно това. Мерките, които тя изброи в писмо до местния съвет, включват закупуване на частни имоти и ограничаване на разрешителните за кофишоповете, за да се гарантира, че старият град не е просто осеян с магазини, които продават канабис и сувенири, но има и компании, в които местните работят; къщи, където те да живеят; и хранителни магазини и търговски обекти, които се грижат за тях.

Всъщност това не е първият път, в който се чуват подобни предложения. Но кризата около новия коронавирус подчертава "спешността да се мисли за бъдещето на центъра на града", пише Халзема в писмото, като отбелязва, че градът прекалено много разчита на туристите си и е необходима диверсификация.

Триумф в това направление се оказа намерението на компанията Adyen NV - една от най-успешните фирми във финтех областта - да отвори офис с около 17 000 квадратни метра площ в сърцето на града. Компанията, която обработва плащания на Uber, Ebay, Booking и Тrading 212 заяви, че е привлечена от търговската дейност на квартала.

Младите служители на Adyen "обичат да работят в оживен град, така че например могат да посетят книжарница по време на почивката си или да вземат напитка на близката тераса след тежък работен ден", каза главният финансов директор Инго Ютдехааге.

Местната власт активно се опитва да привлече фирми, заяви Анджелика Шутен, изпълнителен директор в Ohpen - друга финтех компания, която се премести в 8 години.

Ключова част от плана на властите е да пренастрои Амстердам - да накара бардаците да се преместят от стария град, а кофишоповете да бъдат намалени. Но това няма да е лесно.

Либералният подход към секса, наркотиците и партитата, в комбинация с чудните калдъръмени улици, канали и тесни цветни градски къщи, превръщат града в една от най-популярните туристически дестинации. Но с течение на годините, както във Венеция и Барселона, цунамитата от посетители заляха местния живот.

Нещата станаха толкова зле, че някои жители поставиха свои снимки на прозорците си с надпис "Аз живея тук".

Цените на имотите в Амстердам - рекордно високи

Цените на имотите в Амстердам - рекордно високи

Притокът на британци заради Брекзит и ниските ипотечни кредити в основата

"Автомобилът за почистване на улиците трябва да минава по няколко пъти на ден тук, за да почисти боклуците", казва 52-годишният Пол, който от 16 години живее в една от многото алеи в района на центъра. Той не иска да посочи фамилното си име, но каза, че му е писнало от непрекъснато увеличаващия се брой туристи, които уринират или повръщат на вратата му. Той настоява местната власт да забрани проституцията и легалната употреба на канабис, и да върне местните търговци на дребно.

"Те трябва да върнат този район на гражданите, защото ако не го направят сега, това никога няма да се случи", каза той.

Но това само звучи лесно. Местните власти обсъждат и прилагат множество идеи през годините, като например ограничения на туристическите наеми и забрана за магазините. Съветът дори се опита да изкупи имотите на собствениците на бардаци, за да ги накара да се преместят.

"Връхната точка беше около 2014 година", заяви Геерте Удо, изпълнителен директор на Аmsterdam&partners - градска агенция за брандиране. "Всички започнаха да осъзнават, че повече не винаги е по-добро. Обслужването на туристическата икономика се превърна в единствената цел на най-многолюдните места."

Междувременно бардаците, които процъфтяват на фона на туристическия наплив, не желаят да напуснат. Проститутките, които работят в тях, считат района, пълен с камери, за безопасно място и виждат туристите като най-големия си поток от приходи.

Но пандемията засегна силно бизнеса със секса. Много от работниците - и жени, и мъже - се прибраха в Източна Европа или започнаха да работят нелегално в Холандия. И въпреки че бардаците ще бъдат отворени отново чак през септември, те очакват да генерират едва 30% от нормалните приходи, тъй като туристите вероятно ще бъдат по-предпазливи.

Според бизнесмените, стоящи зад бардаците, Амстердам разчита предимно на туристи, които всъщност идват именно, за да задоволят порочните си желания.

Снимка 483554

Източник: iStock

Собствениците на кафенета, продаващи канабис, също са настроени консервативно срещу усилията за ограничаване на продажбите на туристите. Пол Вилхелм, съсобственик на две кафенета, едно от които е сред най-старите такива в Амстердам, казва, че подобен план би бил ужасен за бизнеса. По думите му ако се предприемат подобни мерки, много от кофишоповете ще трябва да затворят, защото няма да могат да компенсират загубите си с продажби на местни.

Туристите може и да бъдат привлечени първоначално от кофишоповете, но тези хора също така резервират хотели, посещават ресторанти и отиват на разходка с лодка в каналите, казва той. "Те харчат пари. Икономическите времена ще бъдат много трудни през следващите години, ние също имаме нужда от работни места. Не можете да имате идилията на малко селце и да бъдете икономически мегаполис в същото време."

За някои туризмът не е проблемът. Това, от което се нуждае градът, е строго прилагане на нормите, за да гарантира, че всичко е под контрол, казва 81-годишният пенсионер Ян Дорребом, който живее в района на червените фенери от 45 години.

"Марихуаната и проститутките зад прозорците ветрини са част от Амстердам. Просто го приемете и живейте с това", казва той.

Градските власти обаче не са съгласни. Те просто искат повече домове, а не само хотелски стаи. Трябват и повече барове и ресторанти за местните жители, заяви гражданинът Тен Бругенкейт.

"Мечтата ми е центърът на града да продължи да бъде оживено място, но такова, където посетителите са посетители, а не основното събитие. Това трябва да бъде място, където местните жители живеят, работят и правят своите неща на спокойствие", добавя той.

Амстердам забранява споделянето на домове в някои квартали

Амстердам забранява споделянето на домове в някои квартали

Споделянето на жилища чрез онлайн платформите се превърна в печеливш бизнес

Следователно съществува съвсем реална възможност Амстердам скоро да не бъде мястото, което беше десетки години наред. Споровете са много, главно дали градът ще успява да привлече същия туристически наплив, съответно капитал, след като се отърси от порочния туризъм. Според някои местни, които частично подкрепят идеята на властите, трябва да се търси баланс. Защото дори и столицата на Холандия да стане "прилична", то този бизнес ще се премести в някой друг град, от което в крайна сметка ще загуби само Амстердам и местните му жители, които ще трябва бързо да мислят за привличането на заместител на този бизнес за милиарди.

Снимка 483556

Източник: Facebook