Местното управление в столицата на Холандия работи доста върху това да пази и развива града. Част от тази политика е и забрана за отдаването на жилища под наем от местни граждани на туристи в определени райони.

Администрацията в Амстердам ще провери доколко широка е тази практика в някои квартали, пише Bloomberg. Това е решение на общинския съвет, според което, ако наистина споделянето на жилища е толкова масово, управляващите ще приложат забраната.

"Домът е предназначен за живеене и не трябва да се разглежда като обект на печалба", заяви Лоурънс Ивенс, отговорник за жилищната политика в града. Той има и остра позиция срещу онлайн платформите за споделяне на домове като Airbnb и Booking.

Управляващите наистина се опитват да избегнат все по-честото отдаване под наем на жилища в града чрез тези сайтове, тъй като и без това няма достатъчно свободни имоти на пазара. Столицата вече ограничи споделянето на домовете с туристи до 30 дни на година.

"Ние не сме съгласни с политиката на Амстердам, която нарушава правата на жителите да споделят своите домове", каза говорител на сайта Airbnb. Той посочи, че потребителите на техните услуги представляват 8% от нощувките в споделени жилища в града.

Столицата на Холандия се опитва да въведе закон, според който гражданите предлагащи престой с нощувка и закуска трябва да получат лиценз от местната власт през 2020 година. Той ще бъде за период от 5 години и цените ще бъдат предварително обсъдени.

Според закона, само човекът, който пребивава в имота, ще има право да оперира с него като B&B собственост, което включва предлагане на нощувка и закуска.