Преходът на света към изцяло чиста енергия изисква инвестиции на стойност $10 трилиона, но ако страните продължат да разчитат на изкопаеми горива сметката излиза още по-голяма. За това алармира милиардерът Илoн Мъск, цитиран от Bloomberg.

През следващите 20 години ще е необходимо масово изграждане на редица съоръжения, свързани с прехода - от фабрики за слънчеви панели до рафинерии за обработка на метали - за да се осигури производство на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и капацитет за съхранение на електроенергия. Те са необходими за захранване на световната икономика изцяло с енергия без въглерод, коментира Мъск.

Предвидената от милиардера глобална енергийна система изисква около 30 хил. гигавата (ГВт) капацитет на ВЕИ и 240 хил. гигаватчаса (ГВтч) капацитет за съхранение на енергия. Тези цифри значително изпреварват световния капацитет на ВЕИ през 2021 г. от 3214 ГВт, като сегашните прогнози за капацитета на съхранение на енергия за 2030 г. възлизат на едва 1432 ГВтч, посочват от BloombergNEF.

Постигането на неговото предложение би осигурило огромни ползи за компании, развиващи зелени технологии. Такава например е Tesla.

Експерти, IT предприемачи и Илон Мъск: Поне за 6 месеца спрете да развивате AI

Експерти, IT предприемачи и Илон Мъск: Поне за 6 месеца спрете да развивате AI

Изкуственият интелект се превръща в опасност за човечеството, предупреждават те

Въпреки че инвестиционните разходи от 10 трилиона долара за по-чист свят са големи, но Илон Мъск твърди, че това е само малка част от създаването на глобална икономика на стойност 100 трилиона долара и е напълно осъществимо, когато работата се разпредели за две десетилетия.

"След 20 години това ще бъде 0,5% от световната икономика", подчертава милиардерът.

Световната металодобивна и металообработваща индустрия ще бъде готова за голям ръст в търсенето според сценария на Мъск.

Общо 502 милиарда долара капиталови разходи за добив и 662 милиарда долара разходи за рафиниране ще са необходими за производството на никел, литий, мед и други суровини, които да се използват в батерии и оборудване за чиста енергия.

Илон Мъск планира да построи цял „град-утопия“ в Тексас

Илон Мъск планира да построи цял „град-утопия“ в Тексас

Градът ще предлага евтини жилища за служителите на милиардера