През 2018 година най-щастливите хора в света са живели в една сравнително малка европейска държава. Това е Финландия, която за последните 12 месеца се класира на 1-во място в класацията на World Happiness Report.

На следващите две места са отново държави от северната част на Стария континент, следвани от една много отдалечена европейска страна. Става въпрос за Норвегия и Дания, следвани от Исландия.

В топ 10 има 3 държави извън Европа - Канада, Нова Зеландия и Австралия, показват данните от последния доклад.

От страните в Централна и Източна Европа най-щастливи се оказват чехите. Те са на 21-во място в класацията за тази година.

В същото време най-нещастни остават хората в няколко африкански държави. На последно място в списъка е Бурунди. Преди нея са Централна Африканска Република, Южен Судан, Танзания, Йемен и Руанда.

Българите са сред най-нещастните в Европа, като страната ни е на място 100 в списъка. Единствената държава, която е по-надолу, е Албания - 112-то място.

Страните в класацията са подредени на база на различни индикатори, включително брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, социална подкрепа, свобода на избор и други.