Било ли ви е интересно някога как едни от най-успешните хора и едни от най-известните исторически личности са прекарвали ежедневието си?

От онлайн платформата Podio се опитват да дадат яснота по този въпрос в своя иконографика, в която са поместени ежедневните графици на 26 големи имена, като Волтер, Имануел Кант, Волфганг Амадеус Моцарт и Пабло Пикасо.

Освен, че става ясно какво са правели те по часове през денонощието, при всеки един от тях са споменати и специфични активности и навици.

Така например френският писател Оноре дьо Балзак спял между 18 и 1 часа през нощта, след което ставал да работи до 8 сутринта. Освен това той обичал да пише облечен в… монашеска роба.

До късно през нощта обичали да работят и авторите Франц Кафка и Гюстав Флобер, както и художникът Пабло Пикасо, след което спели до късно сутринта или до ранния обяд.

Доста динамичен график е имал композиторът Волфганг Амадеус Моцарт, който спял само по 5-6 часа, но пък сутрин отделял по цял час, за да се облече и приготви за деня. Доста време той отделял на композиране, на преподаване, както и на изнасянето на концерти. Също така Моцарт обичал продължителните обеди с приятели, които понякога продължавали по 4-5 часа.

Волтер предпочитал да работи в леглото си дълги часове до обед, като отделял малко време за странични дейности през деня. Чарлз Дикенс пък работел по 4-5 часа през деня, след което си правел дълги разходки из Лондон. Вечер той обичал да прекарва продължителни часове в разговори с близки и приятели.

Ето и какъв е бил графикът по часове на всички 26 исторически личности. Повече подробности за техните ежедневни навици могат да се намерят на интернет платформата.


Want to develop a better work routine? Discover how some of the world's greatest minds organized their days.
Click image to see the interactive version (via Podio).