Шоколадът е едно от най-предпочитаните лакомства на света и логично за неговото производство има стандарти. В България се предлага голямо изобилие от марки и видове шоколад, но досега не са правени проучвания и анализи за качеството и безопасността на шоколадовите изделия. Проучване на "Активни потребители", което разглежда етикетите и опаковките на предлаганите у нас марки, слага край на това и резултатите далеч не са добри.

Видовете шоколад са много. При производството на шоколад се използват някои главни компонента - мляко, захар, какаово масло и какаова маса/пудра - това са борсови суровини, които удобно се съхраняват, транспортират и търгуват. (Маслото и пудрата се правят от така наречения "шоколадов ликьор", който пък се прави изпечените зърна на какаовото дърво. По оригинална технология шоколадът се прави от шоколадов ликьор, а не от масло и пудра поотделно - ред; бел.) Спрямо използваните суровини и технология на производство видовете шоколад могат да бъдат групирани на 4 категории:

- млечен шоколад - към какаовото масло и маса се добавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прах и млечни мазнини;

- тъмен шоколад - в САЩ се приема съдържание на обща какаова маса от 70% и не се ограничава добавянето на мляко или захар. Този вид е изключен от проучването поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество;

- "bitter" или "суров", или "неподсладен" - разновидности на шоколада със съдържание на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения произход е суровия шоколад, който се прави само от шоколадовия ликьор.

- бял шоколад - към него не се прибавя какао на прах, влага се само масло и затова той е нискокачествен продукт.

Кои са най-големите производители на шоколад в ЕС

Кои са най-големите производители на шоколад в ЕС

Лидер е Германия

Оказва се, че от 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Това са марките Ritter sport - Fine milk chocolate и Ritter sport - Cocoa selection на германския производител Alfred Ritter GmbH. Останалите 25 марки съдържат какаова маса в диапазона 25 - 35%, което е изискването за млечен шоколад.

Европейските критерии

- Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса (масло и пудра в случая);

- Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад трябва да е не по-малко от 25% или до 20% за някои видове;

- Количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%.

Основни изводи

Според резултатите от проучването, в което са включени 27 търговски марки шоколади, закупени от различни търговци, в търговската мрежа у нас не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка, произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. Масово шоколадите в България съдържат твърде голямо количество добавена захар - 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите. В 17 от 27 марки се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476. Оказва се и че при повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите.

Само една марка е споменала държавата на произхода на суровината, отчита още анализът. Освен това при 17 от тестваните 27 марки се установява употреба на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 марки е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% спрямо европейските критерии.

Изводите относно етикетите също не са добри. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна, според авторите на анализа задната страна е претрупана с нечетлива информация.

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар, в проучваните шоколади. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта и това е Ritter sport - Cocoa selection.

Най-големите производители на шоколад в Азия не могат  да се справят с нарастващото търсене

Най-големите производители на шоколад в Азия не могат да се справят с нарастващото търсене

Реколтата от какаови зърна е недостатъчна

Препоръки за потребителите

Сред основните съвети на "Активни потребители" е потребителите да избират търговски марки с четливи етикети, на които може да се ориентират и да намерят съдържанието на какаова маса. Колкото повече е тя, толкова по-добър е шоколадът. Всички продукти освен какаово масло, какао на прах, захар, мляко/сметана на прах са излишни за качествен продукт, като тук не се взимат предвид личните предпочитания като ядки, плодове, бисквити, карамел и други. Важно е и потребителите да търсят шоколад с по-малко съдържание на захар - около 35%.

До България вече има изпратени 10 предупреждения за наличие на шоколади по веригите, които всъщност не са категоризирани правилно спрямо европейското групиране. Последното такова предупреждение е от месец март 2019 година. Няма данни как контролния орган - Българската агенция по храните (БАБХ) - е реагирала на това.

Останала към приходи, Венецуела засили износа на какао

Останала към приходи, Венецуела засили износа на какао

Произведеното и изнесено какао от Венецуела не е било толкова много от май през 2014 година

Търговска марка

Производител

Тегло в грама

Компонентен състав1

Хранителна

информация за 100 гр.2

Сертификати3/

Забележка

Млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

100

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,4

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаово вещество

Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско

Суислион ООД, Босна и Херцеговина

80

Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант

Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин

Въглхид-55

Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;

Претенция за 33% какаово вещество

Своге

млечен шоколад

Монделийз България ЕООД, София

90

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-60

Захари-59

Белтъци-5,6

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаова маса

Alpine milk lait

Монделийз България ЕООД, София

85

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

Alpine milk

snack format

Монделийз България ЕООД, София

45

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-6,2

- Cocoa life

*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Alpinella

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша

90

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаова маса

Beyond Time

Belgian chocolate

The Belgian chocolate group, NV, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,5

*Нетипични компоненти;

Претенция за 32,5% какаово вещество

Choklad ljus

Milk chocolate

Произведено за IKEA

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

- UTZ

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е- 25%!

Delices de Belgique

Delices de Belgique, Herentals, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,9

*Нетипични компоненти;

Претенция за 32,5% какаова маса

Fine carre

Milk chocolate

Произведено за Lidl

200

Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант

Въглхид-52,7

Захари-51,8

Белтъци-6,2

- UTZ

- FSC

Претенция за 33% какаова маса

Ion break

ИОН АД, Гърция

85

Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,3

Захари-46,5

Белтъци-9,2

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

J.D.Gross, Milk chocolate

Lidl Stiftung, Germany

125

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50,4

Захари-49,4

Белтъци-7,3

- Fairtrade

- FSC

Претенция за 32% какаова маса

Leona

Cream bar

Ил Трейдинг, София, Произход- Македония

75

Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)

Въглхид-59,5

Захари-55,8

Белтъци-3

*Нетипични компоненти

Lindor

Lait milch

Инкофудс ООД, Казичене

100

Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-44

Захари-60

Белтъци-4,6

- Cocoa

*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

Lindt

Линдт/Шпрунгли, Швейцария

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-57

Захари-56

Белтъци-6,5

*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

LZ

аериран млечен шоколад

Нестле България АД

35

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,7

Захари-53,7

Белтъци-8,6

Претенция за 31% какаова маса

Merci

August Storck KG, Berlin, Германия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-50,6

Захари-49,8

Белтъци-7,1

Претенция за 32% какаова маса

Milka

Alpine milk

Монделийз България ЕООД, София

100

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Pergale

milk chocolate

AB Vilniaus Pergale, Литва

93

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-58

Захари-56

Белтъци-8,8

*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Ritter sport

Alpine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин

Въглхид-54

Захари-53

Белтъци-8,2

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Ritter sport

Cocoa selection

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах

Въглхид-35

Захари-33

Белтъци-8,5

Претенция за 55% какаова маса

Произход от Гана

Ritter sport

Fine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин

Въглхид-48

Захари-47

Белтъци-7,3

Претенция за 35% какаова маса

Roshen, Milk Bubble

Рошен България ЕООД, София

80

Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55,5

Захари-54,2

Белтъци-7,0

*Нетипични компоненти;

Претенция за 26% какаова маса

Schogetten

Alpine milk chocolate

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55

Захари-55

Белтъци-5,4

Претенция за 30% какаова маса

Schogetten

Alpine milk chocolate wih hazelnuts

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50

Захари-50

Белтъци-6,4

Претенция за 30% какаова маса

Terravita

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-5,5

Претенция за 30% какаова маса

Wesotych Swiat

Terravita

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

90

Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-58

Захари-57

Белтъци-4,3

Претенция за 32% какаова маса