Шоколадът е едно от най-предпочитаните лакомства на света и логично за неговото производство има стандарти. В България се предлага голямо изобилие от марки и видове шоколад, но досега не са правени проучвания и анализи за качеството и безопасността на шоколадовите изделия. Проучване на "Активни потребители", което разглежда етикетите и опаковките на предлаганите у нас марки, слага край на това и резултатите далеч не са добри.
Видовете шоколад са много. При производството на шоколад се използват някои главни компонента - мляко, захар, какаово масло и какаова маса/пудра - това са борсови суровини, които удобно се съхраняват, транспортират и търгуват. (Маслото и пудрата се правят от така наречения "шоколадов ликьор", който пък се прави изпечените зърна на какаовото дърво. По оригинална технология шоколадът се прави от шоколадов ликьор, а не от масло и пудра поотделно - ред; бел.) Спрямо използваните суровини и технология на производство видовете шоколад могат да бъдат групирани на 4 категории:
- млечен шоколад - към какаовото масло и маса се добавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прах и млечни мазнини;
- тъмен шоколад - в САЩ се приема съдържание на обща какаова маса от 70% и не се ограничава добавянето на мляко или захар. Този вид е изключен от проучването поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество;
- "bitter" или "суров", или "неподсладен" - разновидности на шоколада със съдържание на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения произход е суровия шоколад, който се прави само от шоколадовия ликьор.
- бял шоколад - към него не се прибавя какао на прах, влага се само масло и затова той е нискокачествен продукт.
Оказва се, че от 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Това са марките Ritter sport - Fine milk chocolate и Ritter sport - Cocoa selection на германския производител Alfred Ritter GmbH. Останалите 25 марки съдържат какаова маса в диапазона 25 - 35%, което е изискването за млечен шоколад.
Европейските критерии
- Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса (масло и пудра в случая);
- Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад трябва да е не по-малко от 25% или до 20% за някои видове;
- Количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%.
Основни изводи
Според резултатите от проучването, в което са включени 27 търговски марки шоколади, закупени от различни търговци, в търговската мрежа у нас не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка, произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. Масово шоколадите в България съдържат твърде голямо количество добавена захар - 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите. В 17 от 27 марки се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476. Оказва се и че при повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите.
Само една марка е споменала държавата на произхода на суровината, отчита още анализът. Освен това при 17 от тестваните 27 марки се установява употреба на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 марки е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% спрямо европейските критерии.
Изводите относно етикетите също не са добри. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна, според авторите на анализа задната страна е претрупана с нечетлива информация.
Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар, в проучваните шоколади. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта и това е Ritter sport - Cocoa selection.
Препоръки за потребителите
Сред основните съвети на "Активни потребители" е потребителите да избират търговски марки с четливи етикети, на които може да се ориентират и да намерят съдържанието на какаова маса. Колкото повече е тя, толкова по-добър е шоколадът. Всички продукти освен какаово масло, какао на прах, захар, мляко/сметана на прах са излишни за качествен продукт, като тук не се взимат предвид личните предпочитания като ядки, плодове, бисквити, карамел и други. Важно е и потребителите да търсят шоколад с по-малко съдържание на захар - около 35%.
До България вече има изпратени 10 предупреждения за наличие на шоколади по веригите, които всъщност не са категоризирани правилно спрямо европейското групиране. Последното такова предупреждение е от месец март 2019 година. Няма данни как контролния орган - Българската агенция по храните (БАБХ) - е реагирала на това.
Търговска марка |
Производител |
Тегло в грама |
Компонентен състав1 |
Хранителна информация за 100 гр.2 |
Сертификати3/ Забележка |
Млечен шоколад |
Монделийз България ЕООД, София |
100 |
Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант |
Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,4 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаово вещество |
Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско |
Суислион ООД, Босна и Херцеговина |
80 |
Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин |
Въглхид-55 Захари-53 Белтъци-6 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 33% какаово вещество |
Своге млечен шоколад |
Монделийз България ЕООД, София |
90 |
Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант |
Въглхид-60 Захари-59 Белтъци-5,6 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаова маса |
Alpine milk lait |
Монделийз България ЕООД, София |
85 |
Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант |
Въглхид-59 Захари-58 Белтъци-6,3 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса Нечетлив етикет! |
Alpine milk snack format |
Монделийз България ЕООД, София |
45 |
Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант |
Въглхид-59 Захари-59 Белтъци-6,2 |
- Cocoa life *Нетипични компоненти; Претенция за 27% какаова маса |
Alpinella milk chocolate |
Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша |
90 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант |
Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,8 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаова маса |
Beyond Time Belgian chocolate |
The Belgian chocolate group, NV, Белгия |
100 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант |
Въглхид-56,6 Захари-55,4 Белтъци-5,5 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 32,5% какаово вещество |
Choklad ljus Milk chocolate |
Произведено за IKEA |
100 |
Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант |
Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,8 |
- UTZ *Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаово вещество На руски език е- 25%! |
Delices de Belgique |
Delices de Belgique, Herentals, Белгия |
100 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант |
Въглхид-56,6 Захари-55,4 Белтъци-5,9 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 32,5% какаова маса |
Fine carre Milk chocolate |
Произведено за Lidl |
200 |
Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант |
Въглхид-52,7 Захари-51,8 Белтъци-6,2 |
- UTZ - FSC Претенция за 33% какаова маса |
Ion break |
ИОН АД, Гърция |
85 |
Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия |
Въглхид-54,3 Захари-46,5 Белтъци-9,2 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса |
J.D.Gross, Milk chocolate |
Lidl Stiftung, Germany |
125 |
Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант |
Въглхид-50,4 Захари-49,4 Белтъци-7,3 |
- Fairtrade - FSC Претенция за 32% какаова маса |
Leona Cream bar |
Ил Трейдинг, София, Произход- Македония |
75 |
Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476) |
Въглхид-59,5 Захари-55,8 Белтъци-3 |
*Нетипични компоненти |
Lindor Lait milch |
Инкофудс ООД, Казичене |
100 |
Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант |
Въглхид-44 Захари-60 Белтъци-4,6 |
- Cocoa *Нетипични компоненти; Претенция за 31% какаова маса |
Lindt |
Линдт/Шпрунгли, Швейцария |
100 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант |
Въглхид-57 Захари-56 Белтъци-6,5 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 31% какаова маса |
LZ аериран млечен шоколад |
Нестле България АД |
35 |
Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия |
Въглхид-54,7 Захари-53,7 Белтъци-8,6 |
Претенция за 31% какаова маса |
Merci |
August Storck KG, Berlin, Германия |
100 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия |
Въглхид-50,6 Захари-49,8 Белтъци-7,1 |
Претенция за 32% какаова маса |
Milka Alpine milk |
Монделийз България ЕООД, София |
100 |
Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант |
Въглхид-59 Захари-58 Белтъци-6,3 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса |
Pergale milk chocolate
|
AB Vilniaus Pergale, Литва |
93 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант |
Въглхид-58 Захари-56 Белтъци-8,8 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 27% какаова маса |
Ritter sport Alpine milk chocolate |
Alfred Ritter GmbH, Germany |
100 |
Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин |
Въглхид-54 Захари-53 Белтъци-8,2 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса |
Ritter sport Cocoa selection |
Alfred Ritter GmbH, Germany |
100 |
Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах |
Въглхид-35 Захари-33 Белтъци-8,5 |
Претенция за 55% какаова маса Произход от Гана |
Ritter sport Fine milk chocolate |
Alfred Ritter GmbH, Germany |
100 |
Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин |
Въглхид-48 Захари-47 Белтъци-7,3 |
Претенция за 35% какаова маса |
Roshen, Milk Bubble |
Рошен България ЕООД, София |
80 |
Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант |
Въглхид-55,5 Захари-54,2 Белтъци-7,0 |
*Нетипични компоненти; Претенция за 26% какаова маса |
Schogetten Alpine milk chocolate |
Ludwig Schokolade GmbH, Germany |
100 |
Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант |
Въглхид-55 Захари-55 Белтъци-5,4 |
Претенция за 30% какаова маса |
Schogetten Alpine milk chocolate wih hazelnuts |
Ludwig Schokolade GmbH, Germany |
100 |
Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант |
Въглхид-50 Захари-50 Белтъци-6,4 |
Претенция за 30% какаова маса |
Terravita milk chocolate |
Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша |
100 |
Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия |
Въглхид-59 Захари-59 Белтъци-5,5 |
Претенция за 30% какаова маса |
Wesotych Swiat Terravita |
Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша |
90 |
Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия |
Въглхид-58 Захари-57 Белтъци-4,3 |
Претенция за 32% какаова маса |
idlecynic
на 15.12.2019 в 23:13:43 #2Аз ям много шоколад и винаги чета етикета. Поне две от марките, които на горния списък уж нямали палмово масло, си го имат и даже го пише на етикета. Та не знам какво и къде са гледали...
cska snikers
на 15.12.2019 в 19:13:36 #1"Уважаеми сънародници", гласувайте за идиоти, плащайте заплати на идиоти (като тези от БАБХ), правете де на интересни като се делите на леви и десни, не си търсете социалните права (щото покорна главица сабя я не сече) и най-накрая ви гарантирам, че ще умрете от адски заболявания, причинени от "перфектните условия за живот" и "отличната" храна за която плащате дори по-скъпо от някои места в Западна Европа. Но болшинството от вас са умни и красиви и си имат чудесен премиер и решителен нов главен прокурор. Честито да ви е всичко, което търпите, но не е лесна трансформацията от Хомо сапиенс към хлебарка.