Американските запаси на какао, внесено от Венецуела, се покачиха до най-високите нива през май от пет години насам, тъй като заради кризисната ситуация, страната се опитва да намери източници на приходи по всякакъв начин.

Южноамериканската страна се намира в дългогодишна икономическа и хуманитарна криза, която се задълбочи още повече, след като САЩ наложи санкции върху петролната индустрия в страната. Това е част от плана на Администрацията на Тръмп да свали президентът Николас Мадуро от власт, пише Reuters.

Суровият петрол се равнява на 90% от износа на страната. Заради ударът върху най-сериозния ѝ източник на външен капитал, южноамериканската държава търси всевъзможни начини за получаване на риходи отвън. Затова тя се ориентира към до този момент нишов бизнес в страна - какаото, който да развие.

През последните години редица нови компании за отглеждане и преработка на какао са се появили на пазар, на който дотогава е имало само няколко търговци.

"Много от износителите през последните години са се преориентирали към пазара на какао, тъй като това е една от малкото стоки, с които може да се прави бизнес", казва Алехандро Проспери, президент на групата на какаовата индустрия в страната

В края на май е имало близо 47 000 чувала какао от Венецуела, оценявани на 7,3 милиона долара в складовете в Ню Йорк, сертифицирани от стоковата борса ICE от общо 119 000 чувала. Това означава, че над половината от какаовите запаси в САЩ са били от Венецуела.

Развиващата се страна е сравнително малък производител на какао, което прави нейното количествено доминиране в американските складове необичайно. Венецуелската продукция е 20 000 тона какао годишно, спрямо 2 милиона тона за най-големия производител - Кот д`Ивоар, който обаче има само 39 000 чувала запаси в САЩ. А общото световно производство за сезон 2018-2019 година е било 4,8 милиона тона.

Произведеното и изнесено какао от Венецуела не е било толкова много от май през 2014 година.

Общите приходи от износа на страната за 2018 година са били 35 милиарда долара според данни на ОПЕК.

Венецуелското какао има историческо високи премии заради високото качество. Въпреки това обаче някои износители са готови да се откажат от тях в замяна на бързо заплащане. Според експерти качеството на какаовите зърна е спаднало през последните години.

Производители с дълъг опит в бранша твърдят, че това се дължи на новите износители, които не знаят нищо за бизнеса, а се интересуват само от печалбата. За тях качеството е спряло да бъде приоритет, а това води и до понижаване на цените.