Днешната сряда е почивна в България заради Деня на труда. В една компания обаче всяка сряда е такава, пише BBC. Versa - дигитална маркетинг агенция в Австралия - дава на служителите си четиридневна работна седмица, но заплащане като за петдневна.

Служителите работят стандартно работно време понеделник и вторник, почиват в сряда и се връщат отново в четвъртък и петък. Все пак, ако клиент има спешна нужда, заетите във Versa трябва да вдигнат телефоните си.

Първоначално Тифани Шроуен, проджект мениджър, се притеснява дали новият план ще работи. Но компанията успява да реоргнизира дейностите си и да стане по-ефективна. Срещите също стават по-кратки и фокусирани, а безсмисленото бърборене е намалено до минимум. А и самите служители са по-мотивирани, защото знаят, че ако идеята не проработи, ще трябва отново да работят и в сряда.

Почивката в средата на седмицата е въведена през юли на миналата година. Оттогава приходите са нараснали с 46 процента, а печалбата почти се е утроила, казва основателят и CEO Кет Блекам. Броят на болничните също намалява.

Гърците и българите имат най-дългата работна седмица в целия Европейски съюз

Гърците и българите имат най-дългата работна седмица в целия Европейски съюз

Южните ни съседи работят средно над 42 часа за 7 дни

Защо сряда?

Блекам обяснява, че почивните петък или понеделник няма да имат същия ефект, тъй като след почивка служителите са по-ефективни. От друга страна, ако служителите сами избират кой ден да почиват, това ще доведе до неразбирателства между тях, както и с клиентите.

Според Андрю Барнс, собственик на Perpetual Guardian, 4-дневната работна седмица е "кауза, чието време е дошло". 5-дневната работна седмица бе въведена през 1926 г. от производителя на автомобили Хенри Форд, който решил, че това ще увеличи продуктивността на работниците. Икономистът Джон Мейнард Кейнс предрече през 1930 г., че с навлизането на технологиите в крайна сметка работната седмица ще бъде само 15 часа. Скорошно изследване пък посочва, че служителите са продуктивни само около по 2 часа и половина на ден.

Не всички опити за намалена работна седмица обаче са успешни. В Швеция държавни старчески домове опитаха да намалят работния ден до 6 часа. И въпреки че болничните намаляха, а продуктивността се увеличи, разходите за персонал се увеличиха значително.

Идва ли 4-дневната работна седмица?

Идва ли 4-дневната работна седмица?

Британска синдикална организация призовава да се възползваме от развитието на технологиите