Във все повече компании по света технологиите се използват по-масово и голяма част от задачите вече са задължение на компютри, а не на служителите. Една голяма британска синдикална организация вижда това не като заплаха за работниците, а като възможност: по-кратка работна седмица, пише The New York Times.

"Вярвам, че през този век можем да спечелим 4-дневна работна седмица с добро заплащане за всеки", казва Франсис О'Грейди, която оглавява Trades Union Congress. Това, казва тя, ще помогне на работниците да спечелят от технологичните промени.

Икономиститът Джон Мейнард Кейнс, починал през 1946 година, прогнозира, че хората в крайна сметка ще работят само по 15 часа на седмица. Но вместо това технологията донесе по-непредвидими, по-тежки и по-дълги часове работа, смятат от синдикалната организация, "създавайки култура, в която от служителите се изисква постоянно да са на линия".

Trades Union Congress не е единствената организация, която критикува начина, по който технологията засяга продуктивността и баланса между личен и професионален живот.

Изкуственият интелект ще има ефект върху икономиката, сравним с парния двигател

Изкуственият интелект ще има ефект върху икономиката, сравним с парния двигател

До 2030 г. технологията ще допринесе още $13 трилиона, но може да доведе и до по-голямо неравенство

Кой експертиментира с по-кратка работна седмица?

- Опит бе направен в Гьотебург, Швеция. Той доведе до по-щастливи, по-здрави и по-продуктивни служители. Но проблемът бе, че експертиментът бе твърде скъп.

- Perpetual Guardian, която управлява трустове и недвижими имоти в Нова Зеландия, въведе 4-дневна работна седмица и запази заплатите. Оказва се, че продуктивността сред служителите се е повишила и в момента компанията обмисля дали промяната да не остане за постоянно.

- Amazon също тества 30-часова работна седмица, но и с по-ниски заплати.

Може ли скоро да се радваме на 3-дневен уикенд?

Най-вероятно не. За някои компании това може да работи, но е малко вероятно да се случи в цели икономики през следващите години. А и дори и промените да започнат, те не могат да се наложат бързо.

"След 50 или 100 години може би 4-дневната работна седмица ще е нормата, но не трябва да очакваме това да се случи през 2020 г.", казва Пол Свини от Center for Cities.