Скептично настроеният към криптовалутите Уорън Бъфет ще обядва с биткойн ентусиаст в името на благотворителна кауза.

Предприемачът Джъстин Сун предложи сумата от 4,57 милиона долара на благотворителен търг, чийто предмет на търгуване бе обяд с легендарния инвеститор Уорън Бъфет, пише CNN. Сун, чието предложение се оказва най-високо от останалите, стартира тоукън - TRX за криптовалути през 2017 година. Той основава и операционната система Tron, базирана на блокчейн технология.

Бъфет, за който е известно, че критикува криптовалутите, дори нарича биткойн отрова за плъхове. Той често ги сравнява със златото, като казва, че двата актива са строго спекулативни и не произвеждат печалби и дивиденти като акциите.

"Дори най-умелият инвеститор на всички времена може да изостане с определена технологична вълна", смята Сун, като отбелязва, че Бъфет не е успял навреме да осъзнае потенциала, който имат компании като Amazon и Alphabet, а е инвестирал в други.

"Вярва, че с правилната комуникация и разбиране Бъфет може да промени своето мнение за криптовалутите и дoри да го накара да развие нова инвестиционна стратегия чрез тях", допълва Сун.

Благотворителният търг на Уорън Бъфет в eBay тази година стартира от $25 000

Благотворителният търг на Уорън Бъфет в eBay тази година стартира от $25 000

Той се провежда за 20 пореден път

От страна на Бъфет не са коментирали казаното от Сун, но съобщават, че Оракулът на Омаха е поласкан от това, че предприемачът е спечелил търга и "чака с нетърпение" срещата с него.

Търгът с благотворителна цел, в който наддаването е за обяд с Уорън Бъфет, се организира за 20-а поредна година, като със събраната сума се осигурява медицинска грижа и храна на нуждаещите се в Сан Франциско.