Трима души са арестувани в Хърватия, включително директорът на компания за криптовалута, по подозрение, че са измамили неколкостотин души за най-малко €18,5 милиона, съобщи хърватската полиция, съобщава Barron's, позовавайки се на хърватски медии.

Това е най-големият подобен случай в страната. Тази седмица окръжният съд в Риека, Северозападна Хърватия, определи на Лука Буразер - директор на компанията BitLucky, едномесечен арест. Заедно с него са арестувани още двама души, които са заподозрени в измама на стотици клиенти при търговия с криптовалути.

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

Милиардерът беше арестуван миналата година, след фалита на управляваната от него борса FTX

От местната полиция заявиха, че "тримата са измамили голям брой свои клиенти инвеститори чрез невярно представяне и укриване на факти".

Заподозрените са ощетили около 800 души в периода април 2018 - май 2023 година за най-малко €18,5 милиона. Около 250 души са подали жалби.

Снимка 534269

Източник: iStock

Схемата

Обвиняемите са съветвали клиентите си сами да откриват свои крипто портфейли или да плащат определена сума в определени крипто портфейли. След това са съставяли договори, а впоследствие са прехвърляли парите в своите крипто портфейли, като връщали само една част от сумата на граждани, за да ги държат в заблуждение.

Гуверньорът на Хърватската национална банка - HNB, Борис Вуйчич, тази година призова потенциалните инвеститори в криптовалути в страната да бъдат предпазливи, защото този пазар все още не е регулиран в Хърватия.

В последно време Балканите се превърнаха в популярна дестинация за предприемачите с криптовалута.

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Услугите за депозит и теглене в мрежата на Mixin са временно спрени