Международният валутен фонд отново разкритикува Ел Салвадор за решението на страната да направи биткойн законно платежно средство. Това стана чрез публикувано изявление на МВФ, свързано с икономиката на страната. Експертите акцентират критиките си най-вече относно биткойн облигациите на южноамериканската страна. В доклада посочва още, че страната трябва да се справи с всякакви рискове.

Изявлението отбеляза икономическото развитие, перспективите и рисковете, които се случват в страната. Сред най-големите успехи е този, че икономиката на Ел Салвадор нарасна със стабилни темпове миналата година, противопоставяйки се на глобалната тенденция. Въпреки това, от МВФ вярват, че съществуват сериозни рискове и проблеми.

Един от тях е именно фактът, че "рисковете, свързани биткойн трябва да бъдат сериозно разгледани". Както и в миналото, МВФ вярва, че съществуват потенциални макро и микро икономически рискове за статута на биткойн като законна валута в страната.

МВФ призова Ел Салвадор да премахне биткойна като законна валута

МВФ призова Ел Салвадор да премахне биткойна като законна валута

Според фонда криптовалутата крие "големи рискове"

"Въпреки че рисковете не са се материализирали поради ограниченото използване на биткойн досега, както предполагат данните от проучването и паричните преводи, използването му може да нарасне предвид статута му на законно платежно средство. А това крие сериозни рискове за финансовата цялост и стабилност, фискалната устойчивост и защитата на потребителите", се посочва в доклада.

Експертите смятат, че трябва да има по-голяма прозрачност относно транзакциите на правителството на Ел Салвадор в биткойни, както и спрямо финансовото състояние на портфейла Chivo. Наскоро страната прие законопроект, който ще позволи биткойн облигации. Това също разпали гнева на МВФ, който многократно е показвал раздразнение от крипто решенията на страната, пише сайтът Bein Crypto.

Снимка 545711

Източник: iStock

МВФ е критикувал Ел Салвадор за приемането на BTC и преди

МВФ критикува решението на Ел Салвадор да приеме BTC като законно платежно средство няколко пъти. Местните власти също поискаха страната да се откаже от биткойн като валута, но президентът Найиб Букеле не отстъпи. Именно благодарение на него биткойн стана законно платежно средство в страната.

Основните проблеми са макроикономически, финансови и правни. МНФ многократно е изразявал тези си опасения, но това така и не оказа голямо въздействие. Впрочем, Централноафриканската република също наскоро направи Биткойн законно платежно средство, което отново доведе до неодобрение от страна на МВФ.

Възходи и падения на биткойн експеримента

Експериментът на Ел Салвадор с биткойн е нещо като възход и падение едновременно. Туризмът в страната нарасна с 30%, откакто криптовалутата стана закона разменна валута в страната. И това със сигурност е нещо, което е било добре планирано от правителството. Въпреки това, нестабилността на биткойн удари тежко хазната на страната.

Финансовият министър заяви, че експериментът работи, но доста финансисти не са съгласни. Измерването на успеха на портфейла е трудно, като се има предвид колко малко време е минало. Moody's, например, смята, че има достатъчно признаци за това, че кредитната перспектива на Ел Салвадор е отслабнала.

Ел Салвадор губи милиони долари след срива на биткойна. Президентът на страната се шегува с това

Ел Салвадор губи милиони долари след срива на биткойна. Президентът на страната се шегува с това

Наиб Букеле се пошегува, че скоро може да го видим в униформа на McDonald’s