Едва ли има много хора, които да не са чували названието "златна треска". Вероятно почти всеки от тях свързва тези думи с историята на САЩ. Едва ли обаче са много онези, които са се замисляли по-сериозно над въпроса откъде идва понятието Златна треска. То придобива огромна популярност в Америка в края на 19 век и е по-известно като "Калифорнийска златна треска".

Тя е последвана и от други "златни трески", като Колорадската например, но когато говорим за Американска златна треска обикновено става въпрос именно за Калифорния.

Какво предизвиква треската за злато и защо тя е неизменна част от американската история?

Предизвикана е от човешката жажда за бързо забогатяване и в исторически план се явява най-голямата миграция на население от почти цял свят към САЩ за този период от време.

През 1842 година е открито малко парче злато в тогавашната американска пустош, която по нищо не напомняла днешния мегаполис Сан Франциско в Калифорния.

Над 100-годишна къща без спалня се продаде за $2 милиона в Сан Франциско

Над 100-годишна къща без спалня се продаде за $2 милиона в Сан Франциско

Агентите за недвижими имоти казват, че е отлична възможност

Но истинското начало на Калифорнийската златна треска е белязано от две събития - на 24 януари 1848 година Дж. Уилсън Маршал, работник в дъскорезница, открива под нея цяла буца злато (според някои източници дори са 2 буци) и макар да иска това да остане в тайна, слуховете достигат до местния вестник, който започва да разказва историята, че под дъскорезница се крият цели камари от злато.

Tова е повод в края на същата година тогавашният американски президент Джеймс Полк да оповести пред Конгреса на САЩ, че в Северна Калифорния действително има огромни залежи от злато.

Интересът към тази новина бил невиждан до този момент. Хора от всички части на Америка, Хаваите, Чили, Мексико, Перу и дори от далечен Китай започнали да прииждат към Калифорния, оставяйки семействата си и продавайки всичко налично, в търсене на голямо богатство.

Започнала да се строи и железопътна линия, въпреки че повечето прииждащи, които по-късно били наречени "аргонавти", предпочитали пътя по вода, защото не отнемал толкова много време.

Сан Франциско - от провинциален град в мегаполис

За нуждите на целия този поток от хора едно малко до този момент градче променило изцяло облика си - там се появили много закусвални, кръчми, барове, бръснарници и бардаци. Казано иначе, местният бизнес процъфтявал.

През 1854 година обаче златните залежи започнали да се изчерпват, а през 1858 година златото се превърнало в мираж.

Въпреки това, през 1848 година населението на Калифорния било около 170 000 души. Точно 10 години по-късно то нараснало на около 380 000. Огромна миграция, предизвикана от човешката жажда за богатство и превърнала един малък провинциален град в един от най-големите и колоритни мегаполиси в света.

Калифорния може да измести Германия като четвъртата икономика в света

Този щат може да измести Германия като четвъртата икономика в света

Щатът се оказа устойчив както на пандемията, така и на настоящата инфлация