Най-богатият американски щат - Калифорния, е на път да стане четвъртата в света икономическа сила, изпреварвайки най-голямата икономика в Европа - Германия. "Да е жива и здрава Калифорния", заяви в телевизионно интервю губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, цитиран от Bloomberg.

Икономиката на американския щат се оказа относително устойчива - първо по време на пандемията, а сега и на фона на ускорената инфлация. Толкова устойчива, че брутният вътрешен продукт на щата е напът да изпревари този на Германия като четвърти по големина в света след САЩ, Китай и Япония. БВП на Калифорния вече изпревари Бразилия (на седмото място в света) и Франция (на шесто място) през 2015 година и измести Великобритания от петото място през 2017-а.

Въпреки че много от данните за Калифорния няма да бъдат публикувани до 2023 година, икономическите прогнози ясно показват, че щатът вече достига Германия. А според една от прогнозите, която намери място в американските медии, икономиката на Калифорния дори вече е по-напред със $72 милиарда.

Защо Мъск се премести от Калифорния в Тексас? Има над 2 милиарда причини

Защо Мъск се премести от Калифорния в Тексас? Има над 2 милиарда причини

Милиардерът успя да спести солидна сума от данъци, които няма да плати

Посоката на Калифорния става най-ясна в нарастващото разминаване между нейните 379 компании с пазарна оценка от поне 1 милиард долара и 155-е публично търгувани дружества, базирани в Германия, със сходна оценка. Докато корпоративните приходи на компаниите в Калифорния и капитализациите им се повишават със 147 и 117% през последните три години, Германия отбелязва по-ниски печалби - от 41 и 34%, показват данни на Bloomberg.

Маржът на номиналния БВП на Германия от $4,22 трилиона спрямо $3,357 трилиона на Калифорния миналата година беше най-малкият в историята и е напът да изчезне, като най-голямата икономика на Европа едва нараства през 2022 година и се очаква да отбележи спад през 2023-а.

Разделението между корпоративна Калифорния и корпоративна Германия е най-ясно изразено в техните три най-големи индустрии. Продажбите в секторите на технологичния хардуер, медиите и софтуера в Калифорния нарастват със съответно 63%, 95% и 115% през последните три години, насърчавайки пазарните капитализации със 184%, 54% и 58%.

В Германия здравния сектор, потребителските стоки и индустриалните продукти регистрират неустойчиви резултати за същия период със съответно ръст от 43% и понижения от 2% и 7%. Пазарните оценки се повишават с 40%, 8% и 10%.

Удар от $85 милиарда годишно понася икономиката на Германия, заради липсата на служители

Удар от $85 милиарда годишно понася икономиката на Германия, заради липсата на служители

Някои германски производители и особено тези, които са най-енергоемки трябваше да затворят фабрики или да се преместят