Докато Германия се бори с енергийна криза, острият недостиг на работници усложнява проблемите за производителите, които вече трудно остават конкурентоспособни.

Липсата на квалифицирана работна ръка идва от проблеми като застаряващото население и пандемията. Според скорошни проучвания рекордните 50% от фирмите намаляват производството поради проблеми с персонала и това струва на икономиката цели 85 милиарда долара годишно, пише Bloomberg.

Рязкото покачване на цената на труда може да чудесна новина за работниците, но за най-голямата икономика в Европа това е удар върху конкурентоспособността, който едва ли можеше да дойде в по-лош момент.

Някои германски производители и особено тези, които са най-енергоемки трябваше да затворят фабрики или да преместят производството си в чужбина.

Недостигът на работна ръка увеличава напрежението. С голямото търсене на работници и инфлация, скочила до 10,9% миналия месец, служителите в германския държавен сектор търсят 10,5% увеличение на заплатите, докато за работниците в металургията се изисква 8% повишаване на заплатите.

Компаниите трябва да бъдат креативни. Някои заводи инсталират ергономично оборудване, за да задържат работниците над 60 години на физически натоварващи поточни линии. Други предлагат четиридневни работна седмица, както и бонуси.

Ако големите компании се справят някак, то проблемът при по-малките е по-изявен. А те формират важни звена във веригите за доставки за най-големите производители в Германия. И те разчитат на нестандартни бонуси, като например безплатен тандемен скок с парашут за новите си служители.

От четирите най-големи европейски икономики Германия е изправена пред най-голям недостиг на служители, според проучвания на Европейската комисия. Причините за кризата са различни, но най-важният показател е демографията.

Поколението на бейби бума започва да се пенсионира, но няма достатъчно млади хора, които да заемат местата им. Германската агенция по заетостта определя недостига на 360 000 до 380 000 годишно и предвижда той да нарасне до 500 000 до края на десетилетието.

Въпреки че напливът от украински бежанци може да помогне за справяне с проблема донякъде, ходът на войната затруднява прогнозирането колко дълго ще останат. Основно препятствие пред интегрирането на чужденци е да се признае квалификацията им.

Според проучване Boston Consulting Group разходите за бизнеса в Германия от недостига на работна ръка са над 80 милиарда долара годишно, което е сред най-високите разходи от изследваните страни. При настоящите темпове на миграция, работната сила в Германия ще намалее с 3 милиона до 2035 г. и с цели 9 милиона до 2050 г.